Prije 31 godinu dogodili su se nemiri na Maksimiru: Neodigrani meč - nagovještaj rata

GS
Prije 31 godinu dogodili su se nemiri na Maksimiru: Neodigrani meč - nagovještaj rata

ZAGREB - Na današnji dan prije 31 godinu na zagrebačkom stadionu Maksimir počeo je, mnogi su takvog mišljenja, kraj Jugoslavije.

Tog 13. maja 1990. godine Dinamo je na Maksimiru trebao ugostiti lidera prvenstva Jugoslavije Crvenu zvezdu, no susret zbog navijačkih nereda na kraju nije odigran.

Neodigrani meč na zagrebačkom „Maksimiru” bio je nagovještaj rata na ovim prostorima. Derbi utakmica fudbalske lige Jugoslavije između Dinama i Crvene zvezde iskorištena je za dodatno podizanje nacionalnih tenzija, a 30 godina nakon tog kobnog 13. maja i dalje se ne znaju neki detalji koji su doveli do žestokog sukoba na stadionu.

Naime, i dalje je nepoznato kako je došlo do prvih sukoba, te zašto tadašnja milicija nije bila bolje pripremljena za utakmicu. Takođe, i dalje se nagađa da li je ograda na sjevernoj tribini bila već ranije izrezana i oštećena kako bi navijači lakše ušli na teren.

Učesnici tuče ističu da se i prije duela moglo naslutiti „da se nešto sprema” i da će biti nereda na utakmici. Tenzije su bile prevelike, a obje navijačke grupe su od starta krenule sa nacionalističkim parola u želji da isprovociraju drugu stranu.

Sukobi su počeli već dolaskom navijača Crvene zvezde u Zagreb. Eskalaciju su doživjeli na južnoj tribini kad su domaći navijači pokušali da dođu do zastava gostujućih navijača, pa su „Delije” zatim krenule na gornji dio južne tribine i tu je došlo do prvih tuča.

Zatim su na teren utrčali navijači Dinama „Bed blu Bojsi” sa sjeverne tribine i došlo je do žestokih sukoba sa milicijom, koja je tom prilikom koristila suzavac.

Zvonimir Boban je u sukobu udario policajca Refika Ahmetovića, zbog čega je kasnije kažnjen od Fudbalskog saveza Jugoslavije. Pokojni trener Dinama, a prije toga i banjalučkog Borca, Josip Kuže, uspio je da smiri strasti i spriječi dalje sukobe milicije i igrača.

Nakon velikih nereda situacija se ipak smirila, a gostujući navijači su sprovedeni iz Zagreba. U sukobima je, prema zvaničnim podacima, povrijeđeno 79 policajaca, te 67 navijača (ovdje se uvršteni samo oni koji su zvanično tražili pomoć).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana