Прије 31 годину догодили су се немири на Максимиру: Неодиграни меч - наговјештај рата

ГС
Прије 31 годину догодили су се немири на Максимиру: Неодиграни меч - наговјештај рата

ЗАГРЕБ - На данашњи дан прије 31 годину на загребачком стадиону Максимир почео је, многи су таквог мишљења, крај Југославије.

Тог 13. маја 1990. године Динамо је на Максимиру требао угостити лидера првенства Југославије Црвену звезду, но сусрет због навијачких нереда на крају није одигран.

Неодиграни меч на загребачком „Максимиру” био је наговјештај рата на овим просторима. Дерби утакмица фудбалске лиге Југославије између Динама и Црвене звезде искориштена је за додатно подизање националних тензија, а 30 година након тог кобног 13. маја и даље се не знају неки детаљи који су довели до жестоког сукоба на стадиону.

Наиме, и даље је непознато како је дошло до првих сукоба, те зашто тадашња милиција није била боље припремљена за утакмицу. Такође, и даље се нагађа да ли је ограда на сјеверној трибини била већ раније изрезана и оштећена како би навијачи лакше ушли на терен.

Учесници туче истичу да се и прије дуела могло наслутити „да се нешто спрема” и да ће бити нереда на утакмици. Тензије су биле превелике, а обје навијачке групе су од старта кренуле са националистичким парола у жељи да испровоцирају другу страну.

Сукоби су почели већ доласком навијача Црвене звезде у Загреб. Ескалацију су доживјели на јужној трибини кад су домаћи навијачи покушали да дођу до застава гостујућих навијача, па су „Делије” затим кренуле на горњи дио јужне трибине и ту је дошло до првих туча.

Затим су на терен утрчали навијачи Динама „Бед блу Бојси” са сјеверне трибине и дошло је до жестоких сукоба са милицијом, која је том приликом користила сузавац.

Звонимир Бобан је у сукобу ударио полицајца Рефика Ахметовића, због чега је касније кажњен од Фудбалског савеза Југославије. Покојни тренер Динама, а прије тога и бањалучког Борца, Јосип Куже, успио је да смири страсти и спријечи даље сукобе милиције и играча.

Након великих нереда ситуација се ипак смирила, а гостујући навијачи су спроведени из Загреба. У сукобима је, према званичним подацима, повријеђено 79 полицајаца, те 67 навијача (овдје се уврштени само они који су званично тражили помоћ).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана