Prije 105 godina porinut "Jadar" - prvi srpski ratni brod

Srna
Prije 105 godina porinut "Jadar" - prvi srpski ratni brod

BEOGRAD - U Srbiji se danas obilježava Dan Rečne flotile Vojske Srbije, u znak sjećanja na porinuće prvog srpskog ratnog broda "Jadar" na Savi kod beogradske Čukarice na današnji dan prije 105 godina.

Ulaskom novoizgrađenog "Jadra" u sastav Brodarske komande i snaga odbrane Beograda, otpočelo je zvanično formiranje srpske riječne flotile.

"Jadar" je izrađen u Srpskoj brodarskoj radionici, koja je gradila riječne brodove manjih i srednjih dimenzija, te gvozdene šlepove svih vrsta.

Budući da Srbija nije imala ratne brodove, radionica je postala prvo ratno brodogradilište u kojem je prvobitno popravljen i naoružan zarobljeni austrougarski brod "Forte".

Nedugo kasnije sagrađen je i nov tip malog oklopljenog ratnog broda prema zamisli Đoke Popovića i Milojka Vanića i kršten imenom "Jadar".

Ime je dobio u slavu pobjede na Jadru i prvog savezničkog trijumfa u Prvom svjetskom ratu u Cerskoj bici.

Dan Rečne flotile, koji se ujedno obilježava i kao dan riječnih jedinica, pripadnicima tog roda Vojske Srbije čestitao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

"U protekloj godini doprineli ste unapređenju operativnih sposobnosti Vojske Srbije izvršavanjem zadataka, učešćem u nacionalnim i multinacionalnim vežbama i u multinacionalnim operacijama", naveo je Vulin i izrazio uvjerenje da će tako i nastaviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana