Прије 105 година поринут "Јадар" - први српски ратни брод

Срна
Прије 105 година поринут "Јадар" - први српски ратни брод

БЕОГРАД - У Србији се данас обиљежава Дан Речне флотиле Војске Србије, у знак сјећања на поринуће првог српског ратног брода "Јадар" на Сави код београдске Чукарице на данашњи дан прије 105 година.

Уласком новоизграђеног "Јадра" у састав Бродарске команде и снага одбране Београда, отпочело је званично формирање српске ријечне флотиле.

"Јадар" је израђен у Српској бродарској радионици, која је градила ријечне бродове мањих и средњих димензија, те гвоздене шлепове свих врста.

Будући да Србија није имала ратне бродове, радионица је постала прво ратно бродоградилиште у којем је првобитно поправљен и наоружан заробљени аустроугарски брод "Форте".

Недуго касније саграђен је и нов тип малог оклопљеног ратног брода према замисли Ђоке Поповића и Милојка Ванића и крштен именом "Јадар".

Име је добио у славу побједе на Јадру и првог савезничког тријумфа у Првом свјетском рату у Церској бици.

Дан Речне флотиле, који се уједно обиљежава и као дан ријечних јединица, припадницима тог рода Војске Србије честитао је министар одбране Србије Александар Вулин.

"У протеклој години допринели сте унапређењу оперативних способности Војске Србије извршавањем задатака, учешћем у националним и мултинационалним вежбама и у мултинационалним операцијама", навео је Вулин и изразио увјерење да ће тако и наставити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана