Preživjela je Titanik - ali to nije bio jedini put da se suočila sa smrću, zamalo je bila uvučena i u propeler

Nacionalna Geografija
Foto: Printscreen

Prije nego što je postala poznata kao 'Gospođica nepotopiva' i 'Kraljica brodova koji tonu', Vajolet Džesop bila je bolešljivo dijete.

Ujutro 21. novembra 1916. godine, britanski prekookeanski brod Britanik — tada, tokom Prvog svjetskog rata, bolnički brod — krstario je Egejskim morem. Putovao je do krvavog ratišta Galipolja u Turskoj. Medicinska sestra Vajolet Džesop upravo je došla sa jutarnje mise i sela da doručkuje kada je prigušena eksplozija potresla brod. Britanik je naišao na njemačku minu i brzo je tonuo.

Iako je naređeno ukrcavanje u čamce za spasavanje, Džesopova je otrčala u svoju kabinu da pokupi nekoliko dragocenosti, uključujući molitvenik i jedan poseban predmet za ličnu negu. U svojim memoarima, prisetila se reči prijatelja: "Nikad ne preduzimaj ništa, a da prethodno ne proveriš svoju četkicu za zube."

Džesopova je taj savjet ozbiljno shvatila zbog prethodnog iskustva sa pomorskim katastrofama, uključujući potonuće Titanika 1912. godine.

Zapamćena kao "Kraljica brodova koji tonu" i "Gospođica nepotopiva", Džesopova se oslanjala na duboku veru i snažnu volju kada su je zadesile ove nesreće na moru. Uprkos tome što se suočila sa smrću na Britaniku, nesavladiva Džesopova nastavila je da služi na okeanskim brodovima sve do penzionisanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana