Преживјела је Титаник - али то није био једини пут да се суочила са смрћу, замало је била увучена и у пропелер

Nacionalna Geografija
Foto: Printscreen

Прије него што је постала позната као 'Госпођица непотопива' и 'Краљица бродова који тону', Вајолет Џесоп била је болешљиво дијете.

Ујутро 21. новембра 1916. године, британски прекоокеански брод Британик — тада, током Првог свјетског рата, болнички брод — крстарио је Егејским морем. Путовао је до крвавог ратишта Галипоља у Турској. Медицинска сестра Вајолет Џесоп управо је дошла са јутарње мисе и села да доручкује када је пригушена експлозија потресла брод. Британик је наишао на њемачку мину и брзо је тонуо.

Иако је наређено укрцавање у чамце за спасавање, Џесопова је отрчала у своју кабину да покупи неколико драгоцености, укључујући молитвеник и један посебан предмет за личну негу. У својим мемоарима, присетила се речи пријатеља: "Никад не предузимај ништа, а да претходно не провериш своју четкицу за зубе."

Џесопова је тај савјет озбиљно схватила због претходног искуства са поморским катастрофама, укључујући потонуће Титаника 1912. године.

Запамћена као "Краљица бродова који тону" и "Госпођица непотопива", Џесопова се ослањала на дубоку веру и снажну вољу када су је задесиле ове несреће на мору. Упркос томе што се суочила са смрћу на Британику, несавладива Џесопова наставила је да служи на океанским бродовима све до пензионисања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана