Položeni vijenci na spomenik Gavrilu Principu u Beogradu

Srna
Položeni vijenci na spomenik Gavrilu Principu u Beogradu

BEOGRAD - Predstavnici državne i gradske vlasti položili su danas u Beogradu cvijeće i vijence na spomenik Gavrilu Principu, povodom obilježavanja 102 godine od njegove smrti.

Cvijeće i vijence su na spomenik, u parku u blizini zgrade Vlade Srbije, položili zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nenad Nerić.

Vesić je napomenuo da je šest mjeseci dijelilo Gavrila Principa da doživi pobjedu Srbije i Austrougarske monarhije, ali da je, nažalost, umro u tamnici.

"Tu su ga sistematski ubijali četiri godine kako ne bi doživio kraj one države koja je počela svoj genocidni rat protiv Srbije posle Sarajevskog atentata", rekao je Vesić.

Vesić je istakao da ima simbolike u tome što se spomenik Principu nalazi u parku na uglu Nemanjine i Balkanske, jer je Gavrilo tokom svog kratkog života živio u ovom dijelu Beograda.

On je naveo da, pošto je Princip, koji je živio svega 24 godine, protjeran iz Sarajeva zbog organizovanja demonstracija, školu je završio u Beogradu, gđe je mijenjao stanove u Sarajevskoj, bivšoj Bosanskoj koja se sada zove Gavrila Principa, Lominoj, Carice Milice...

"Tu su bile kafane u kojima se okupljao zajedno sa svojim prijateljima i snevao snove o slobodi BiH o ujedinjenju sa Srbijom. Ima simbolike što se Princip ponovo vratio na neki način u Beograd", rekao je Vesić.

Vesić je rekao da je današnji dan prilika da se svi sjete Principovog hrabrog đela i da je žrtvovao svoj život da bi bili ostvareni nacionalni ciljevi.

"To je nešto što je dostojno divljenja, hvala mu za to. Naša obaveza je da ga pamtimo", rekao je Vesić za Tanjug.

Nerić je rekao da je današnji dan prilika da se obilježi jedan značajan datum iz istorije i oda počast čovjeku koji je umro za ideale, koji je dao svoj život za nacionalne interese.

"Ovo je spomenik koji je Vlada podigla pre dve godine na stogodišnjicu njegove smrti. I danas smo ovde da obeležimo taj značajan datum i da ne damo zaboravu velike stvari koje su se dešavale u našoj istoriji", rekao je Nerić.

Pripadnik Mlade Bosne Gavrilo Princip, koji je 28. juna 1914. godine u Sarajevu izvršio atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda, umro je na današnji dan, 28. aprila 1918. godine u zatvoru u češkom Terezinu od posljedica sistematskog mučenja i izgladnjivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana