Положени вијенци на споменик Гаврилу Принципу у Београду

Срна
Положени вијенци на споменик Гаврилу Принципу у Београду

БЕОГРАД - Представници државне и градске власти положили су данас у Београду цвијеће и вијенце на споменик Гаврилу Принципу, поводом обиљежавања 102 године од његове смрти.

Цвијеће и вијенце су на споменик, у парку у близини зграде Владе Србије, положили замјеник градоначелника Београда Горан Весић и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Ненад Нерић.

Весић је напоменуо да је шест мјесеци дијелило Гаврила Принципа да доживи побједу Србије и Аустроугарске монархије, али да је, нажалост, умро у тамници.

"Ту су га систематски убијали четири године како не би доживио крај оне државе која је почела свој геноцидни рат против Србије после Сарајевског атентата", рекао је Весић.

Весић је истакао да има симболике у томе што се споменик Принципу налази у парку на углу Немањине и Балканске, јер је Гаврило током свог кратког живота живио у овом дијелу Београда.

Он је навео да, пошто је Принцип, који је живио свега 24 године, протјеран из Сарајева због организовања демонстрација, школу је завршио у Београду, гђе је мијењао станове у Сарајевској, бившој Босанској која се сада зове Гаврила Принципа, Ломиној, Царице Милице...

"Ту су биле кафане у којима се окупљао заједно са својим пријатељима и сневао снове о слободи БиХ о уједињењу са Србијом. Има симболике што се Принцип поново вратио на неки начин у Београд", рекао је Весић.

Весић је рекао да је данашњи дан прилика да се сви сјете Принциповог храброг ђела и да је жртвовао свој живот да би били остварени национални циљеви.

"То је нешто што је достојно дивљења, хвала му за то. Наша обавеза је да га памтимо", рекао је Весић за Тањуг.

Нерић је рекао да је данашњи дан прилика да се обиљежи један значајан датум из историје и ода почаст човјеку који је умро за идеале, који је дао свој живот за националне интересе.

"Ово је споменик који је Влада подигла пре две године на стогодишњицу његове смрти. И данас смо овде да обележимо тај значајан датум и да не дамо забораву велике ствари које су се дешавале у нашој историји", рекао је Нерић.

Припадник Младе Босне Гаврило Принцип, који је 28. јуна 1914. године у Сарајеву извршио атентат на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда, умро је на данашњи дан, 28. априла 1918. године у затвору у чешком Терезину од посљедица систематског мучења и изгладњивања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана