Obilježene 104 godine od smrti Vojvode Putnika

Srna
Foto: Srna

BEOGRAD- U Beogradu su položeni vijenci kod spomenika srpskom vojvodi iz Prvog svjetskog rata Radomiru Putniku povodom 104 godine od smrti ovog istaknutog srpskog vojskovođe.

Vijence kod spomenika vojvodi Putniku na Novom groblju položili su pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović i državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Srbije Miodrag Kapor, te delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Mladenović je istakao da se nikada ne smiju zaboraviti junaci i heroji koji su doprinijeli da danas Srbija bude nezavisna i samostalna država, saopšteno je iz Skupštine grada Beograda.

Prema njegovim riječima, vojvoda Putnik je jedan od onih koji je iznio teret velikog stradanja, ali i pobjede u Prvom svjetskom ratu i čija je uloga u pripremanju srpske vojske i za balkanske ratove i za Prvi svjetski rat ogromna.

"On je taj koji je reformom vojske i njenim pripremanjem za oslobodilačke ratove učinio da se srpska vojska podigne kao feniks iz pepela i donese oslobođenje južnoslovenskih naroda posle Prvog svetskog rata. Velika slava i hvala vojvodi Radomiru Putniku, koji je primer velikog patriote, rodoljuba, istinskog heroja i pravog srpskog vojnika", rekao je Mladenović.

Vijence su položili i predstavnici Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. godine, kao i građani koji njeguju sjećanje na balkanske ratove i Prvi svjetski rat. Vojvoda Radomir Putnik je tvorac moderne srpske vojske, srpski vojvoda, ministar vojni, te načelnik Glavnog generalštaba Vojske Kraljevine Srbije u balkanskim ratovima (1912-1913) i u Prvom svjetskom ratu.

Putnik je bio prvi srpski vojvoda i taj čin je nosio punih 40 godina.

Kao glavni strateg srpske vojske, Putnik je bio i glavni arhitekta velikih srpskih pobjeda, i to 1912. godine u bitkama protiv Osmanlija na Kumanovu, 1913. protiv Bugara na Bregalnici, te 1914. godine protiv Austrougara na Ceru i Kolubari.

Radomir Putnik rodio se u Kragujevcu 24. januara 1847. godine.

Vojničko zvanje je stekao na Artiljerijskoj školi u Beogradu, a poslije mnogih rasporeda i napredovanja u službi 1903. unaprijeđen je u čin generala i postavljen za načelnika Glavnog generalštaba.

Za ministra vojnog prvi put je imenovan 1906. godine.

U okviru školovanja i obuke oficira uveo je različite novine, uključujući i rješavanje taktičkih zadataka.

Srpsku vojsku je osavremenio novim naoružanjem, na ključna mjesta je postavio talentovane oficire i nije dozvolio da se politika umiješa u vojne poslove.

Tokom povlačenja srpske vojske u Prvom svjetskom ratu, teško je obolio i upućen je u Francusku na liječenje.

Sa Krfa je 1916. godine otputovao na liječenje u Nicu, gdje su ga francuski saveznici primili sa velikim poštovanjem i dodijelili mu vilu kao zaslužnom savezničkom komandantu.

Vojvoda Putnik umro je 17. maja 1917. godine, a njegovi posmrtni ostaci prebačeni su iz Francuske na Novo groblje u Beograd, gdje mu je, prilozima mnogobrojnih poštovaoca, 1926. godine podignut veliki spomenik.

Bavio se teorijom ratovanja. Napisao je dva toma "Službe đeneralštaba", "Službu i mirno doba" i "Službu u ratno doba".  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana