Nijemci izvršili genocid nad Jevrejima u Babinom Jaru

Srna
Nijemci izvršili genocid nad Jevrejima u Babinom Jaru

BIJELjINA- Nacisti su 29. i 30 septembra 1941. godine počinili genocid nad Jevrejima u Babinom Jaru, u Ukrajini, ubivši 33.771 civila, uključujući žene i djecu.

Babin Jar je klanac u zapadnom predgrađu Kijeva. Masakr u Babinom Jaru predstavlja čvrst dokaz umješanosti Vermahta u Holokaust.

Osim kijevskih Jevreja, nacisti su na tom mjestu tokom rata ubijali sovjetske ratne zarobljenike, Rome, ukrajinske nacionaliste, ali i ostale taoce.

Ukupno je tokom njemačke okupacije u Babinom Jaru pobijeno između 100.000 i 150.000 ljudi.

Mnogi Jevreji su ubijani u Babinom Jaru i nakon septembra 1941. godine iako podaci o zločinima koji su predstavljeni nakon Drugog svjetskog rata ne govore o kasnije pogubljenim.

Oko 3.000 jevrejskih ratnih zarobljenika ubijeno je u septembru i početkom oktobra 1941. godine. Oni koji nisu bili Jevreji, naročito zarobljeni Romi, takođe su ubijani u Babinom Jaru.

Nacisti su koristili i otrovne gasove da bi pogubili eventualne preživjele.

U avgustu 1943. godine, u operaciji koju je predvodio bivši komandant jedinice "Zonderkomando 4a" Paul Blobel /pogubljen 1951/, jevrejski stanovnici obližnjeg logora morali su da prekopaju grobnicu da bi kremirali leševe koji su se nalazili u Babinom Jaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana