Нијемци извршили геноцид над Јеврејима у Бабином Јару

Срна
Нијемци извршили геноцид над Јеврејима у Бабином Јару

БИЈЕЉИНА- Нацисти су 29. и 30 септембра 1941. године починили геноцид над Јеврејима у Бабином Јару, у Украјини, убивши 33.771 цивила, укључујући жене и дјецу.

Бабин Јар је кланац у западном предграђу Кијева. Масакр у Бабином Јару представља чврст доказ умјешаности Вермахта у Холокауст.

Осим кијевских Јевреја, нацисти су на том мјесту током рата убијали совјетске ратне заробљенике, Роме, украјинске националисте, али и остале таоце.

Укупно је током њемачке окупације у Бабином Јару побијено између 100.000 и 150.000 људи.

Многи Јевреји су убијани у Бабином Јару и након септембра 1941. године иако подаци о злочинима који су представљени након Другог свјетског рата не говоре о касније погубљеним.

Око 3.000 јеврејских ратних заробљеника убијено је у септембру и почетком октобра 1941. године. Они који нису били Јевреји, нарочито заробљени Роми, такође су убијани у Бабином Јару.

Нацисти су користили и отровне гасове да би погубили евентуалне преживјеле.

У августу 1943. године, у операцији коју је предводио бивши командант јединице "Зондеркомандо 4а" Паул Блобел /погубљен 1951/, јеврејски становници оближњег логора морали су да прекопају гробницу да би кремирали лешеве који су се налазили у Бабином Јару.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана