Na današnji dan umro Stefan Dečanski

Srna
Na današnji dan umro Stefan Dečanski

BIJELjINA- Srpski kralj Stefan Uroš Treći Dečanski Nemanjić /1275-1331/, sin kralja Milutina, pod čijom je vladavinom Srbija obezbijedila nadmoć na Balkanskom poluostrvu, umro je na današnji dan 1331. godine.

Kada je kralj Milutin umro u oktobru 1321. godine, u Srbiji je počeo građanski rat oko prijestola između Konstantina i Stefana Uroša Trećeg.

Prijesto je osvojio Stefan, koji se krunisao za kralja 6. januara 1322. godine u manastiru Žiča.

Kasnije se, zbog prijestola, pobunio i Vladislav, sin kralja Dragutina, ali je poražen kod Rudnika, pa je ostatak života proveo u Ugarskoj.

Stefana Uroša Trećeg je, prethodno, poslije pokušaja da zbaci oca, djelimično oslijepljen i protjeran u Carigrad.

Pobijedio je 1329. godine vojsku bosanskih feudalaca, a kada su Bugarska i Vizantija sklopile vojni savez protiv Srbije, ne čekajući napad, potukao je Bugare kod Velbužda 1330. i obezbijedio prevlast nad Makedonijom, što je učvrstilo Srbiju kao najmoćniju silu na Balkanu.

Kao uspomenu na tu bitku Stefan Uroša Treći podigao je u Metohiji manastir Visoke Dečane, prema kojem je i nazvan Dečanski.

Stefan Dečanski oženio se bugarskom princezom Teodorom, sa kojom je imao sinove Dušana, Dušicu i Jelenu.

U drugom braku, sa vizantijskom princezom Marijom Paleolog, kralj Stefan Dečanski imao je bar dvoje dece: kasnijeg cara Simeona Sinišu i Teodoru.

Srpska pravoslavna crkva je kanonizovala Stefana Dečanskog kao svetog kralja.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana