На данашњи дан умро Стефан Дечански

Срна
На данашњи дан умро Стефан Дечански

БИЈЕЉИНА- Српски краљ Стефан Урош Трећи Дечански Немањић /1275-1331/, син краља Милутина, под чијом је владавином Србија обезбиједила надмоћ на Балканском полуострву, умро је на данашњи дан 1331. године.

Када је краљ Милутин умро у октобру 1321. године, у Србији је почео грађански рат око пријестола између Константина и Стефана Уроша Трећег.

Пријесто је освојио Стефан, који се крунисао за краља 6. јануара 1322. године у манастиру Жича.

Касније се, због пријестола, побунио и Владислав, син краља Драгутина, али је поражен код Рудника, па је остатак живота провео у Угарској.

Стефана Уроша Трећег је, претходно, послије покушаја да збаци оца, дјелимично ослијепљен и протјеран у Цариград.

Побиједио је 1329. године војску босанских феудалаца, а када су Бугарска и Византија склопиле војни савез против Србије, не чекајући напад, потукао је Бугаре код Велбужда 1330. и обезбиједио превласт над Македонијом, што је учврстило Србију као најмоћнију силу на Балкану.

Као успомену на ту битку Стефан Уроша Трећи подигао је у Метохији манастир Високе Дечане, према којем је и назван Дечански.

Стефан Дечански оженио се бугарском принцезом Теодором, са којом је имао синове Душана, Душицу и Јелену.

У другом браку, са византијском принцезом Маријом Палеолог, краљ Стефан Дечански имао је бар двоје деце: каснијег цара Симеона Синишу и Теодору.

Српска православна црква је канонизовала Стефана Дечанског као светог краља.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана