Iz arhive “Glasa”

Priredila: Milanka Mitrić
Iz arhive “Glasa”

“Banjalučke novine”, 2. april 1954. godine (godina III, broj 32)

Listajući “Banjalučke novine”, broj 32, objavljene 2. aprila 1954. godine, koje su tada imale osam strana, u moru svakodnevnih dešavanja koja su se tada ticala omladinskih organizacija, društvenih planova, poljoprivrede i privrede, izdvojili smo nekoliko kraćih zanimljivih vijesti koje su tada uzburkavale ili nasmijavale živote građana

Iz Prnjavora: Pitamo se dokle? 

Jedan omanji tekst, na 4. strani osvrće se na sportska takmičenja održavana u kafani “Bled”.

- Pored bilijara, kome je mjesto u kafani, ovdje se povremeno vrše i sportska natjecanja. Interesantno je napomenuti da se ovdje ne radi o nekim neozbiljnim ljudima, već itekako o poštovanim građanima ovog mjesta. Doktor Saša iz Prnjavora jedan je od “važnijih” a nedavno je zasluženo odnio i pobjedu u skoku u dalj, koji se održao u ovoj gostionici. Šankista Rakić hladnokrvno posmatra orgijanje ovih sportista. Vjerovatno radi toga što nije njegova gostionica, a u državnoj se i ovo može, ali se pitamo dokle - stoji u tekstu s potpisom Ž. D.

Drug Tito kumovao desetom djetetu porodice Nišević

Na 4. strani novina, takođe, nalazi se omanji tekst koji govori o slavlju u Trnopolju (Kozarac), gdje je Tito kumovao desetom djetetu Dragoja Niševića. Tada je Titov izaslanik Osman Karabegović, u pratnji predsjednika Gradske opštine Prijedor Sime Komljenića uručio roditeljima poklone.

- Riječi druga Karabegovića saslušalo je mnoštvo susjeda s kojima se drug Karabegović zadržao u dužem razgovoru. Prisutni su s puno pažnje slušali opisivanje pojedinih epizoda iz rata kao i srdačan razgovor između druga Osmana i odbornika ovog sela druga Miće Milutinovića koji se poznaju još iz rata - piše u tekstu.

 

“Glas srpski”, 1. april 1994. godine (godina LI, broj 7.300)

Ratna 1994. godina takva je bila i u novinama, te je u 7.300.  broju “Glasa srpskog”  objavljenom 1. aprila 1994. godine bilo moguće naići na naslove kao što su “Odbranićemo Republiku Srpsku”, “Konačno ukinuta Bosna i Hercegovina”, “Ofanziva ne jenjava”, “Besparica ili blef” i slično.

 

Izvještaji sa terena: Ofanziva ne jenjava

U tekstu izvještača “Glasa”, Srne i Tanjuga, objavljenom na 4. stranici tadašnjeg je pregled dešavanja od 31. marta na različitim ratištima.

- Na ozrenskom ratištu i dalje se provokativnom pješadijskom i minobacačkom vatrom ugrožavaju srpska naselja, najžešće na desnoj strani rijeke Bosne. Ovog puta na udaru najžešće vatre bila su naselja Paklenica Donja i Karačić koja su napadana iz pravca Šija i Hajdarovića.  Provokativnom vatrom iz pješadijskog i protivavionskog naoružanja napadani su srpski položaji na jugozapadnom dijelu trebavskog ratišta, koja je nakon odgovora branilaca Trebave i prestala - stoji u dijelu tog izvještaja.

 

Pozorište piše (sa turneje po Srbiji): Davidov jubilej

Na stranicama kulturne rubrike, na 9. strani tadašnjeg broja, nalazi se tekst posvećen komadu “Jazavac pred sudom” i njegovom pedesetom igranju. Naime, tadašnje Krajiško narodno pozorište s ansamblom je gostovalo u Centru za kulturu i sport u Šumicama u Beogradu.

- Prva izvedba u Šumicama za ansambl je bila pedeseta, tako da je to bio mali jubilej. Sve tri izvedbe vidjelo je 1.100 gledalaca. Inače, ovu postavku, čija je premijera bila 8. marta 1993. godine takođe u Beogradu, do sada je vidjelo više 19.000 gledalaca u trideset pet mjesta širom Republike Srpske, Republike Srpske Krajine i Republike Srbije - stoji u tekstu autora Bore Dragičevića.

 

“Glas Srpske”, 2. april 2014. godine (godina LXXI, broj 13.396)

Listajući arhivu “Glasa Srpske”, koji i sada izlazi pod istim nazivom, od prije samo nekoliko godina, u izdanju od 2. aprila 2014. godine, na naslovnoj strani moguće je vidjeti naslove “Firme u stečaju Fondu PIO duguju 85 miliona”, Niko neće za volan gradskog autobusa”,  te naslov intervjua s ministrom unutrašnjih poslova RS Radislavom Jovičićem “Hapšenja za aferu Birač na ljeto”, ali i uobičajene izvještaje o dnevnopolitičkim, kulturnim i sportskim dešavanjima tada.

 

Loši uslovi rada u javnom prevozu: Niko neće za volan autobusa

Na 20. stranici “Glasa Srpske, u tekstu” koji nosi naslov “Niko neće za volan autobusa”, a koji je pisala Danijela Stokanić, obrađena je tema gradskog prevoza u Banjaluci.

“Kako su nam rekli, iako na Birou za zapošljavanje ima 78 nezaposlenih vozača, niko od njih ne želi da sjedne za upravljač vozila javnog prevoza. Razlog tome ne znaju, ali predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Milenko Jaćimović kaže da se zna uzrok te pojave.

- Niko neće da bude vozač autobusa za sitan novac - kaže Jaćimović”

 

Glumice Dragana Marić i Sandra Ljubojević obilježavaju deset godina umjetničkog rada: Kruna jubileja komedija “PMS”

Na 23. stranici ovog broja “Glasa”, u okviru rubrike kultura izdvojen je razgovor sa glumicama Draganom Marić i Sandrom Ljubojević, a priču s njima radila je Aleksandra Madžar.

- U šali govorimo kako ćemo ovu predstavu izvoditi do kraja karijere. Mislim da je radost za svakog glumca kada igra u komadu koji ga čini zadovoljnim u svakom pogledu - navela je glumica Dragana Marić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana