Из архиве “Гласа”

Приредила: Миланка Митрић
Из архиве “Гласа”

“Бањалучке новине”, 2. април 1954. године (година III, број 32)

Листајући “Бањалучке новине”, број 32, објављене 2. априла 1954. године, које су тада имале осам страна, у мору свакодневних дешавања која су се тада тицала омладинских организација, друштвених планова, пољопривреде и привреде, издвојили смо неколико краћих занимљивих вијести које су тада узбуркавале или насмијавале животе грађана

Из Прњавора: Питамо се докле? 

Један омањи текст, на 4. страни осврће се на спортска такмичења одржавана у кафани “Блед”.

- Поред билијара, коме је мјесто у кафани, овдје се повремено врше и спортска натјецања. Интересантно је напоменути да се овдје не ради о неким неозбиљним људима, већ итекако о поштованим грађанима овог мјеста. Доктор Саша из Прњавора један је од “важнијих” а недавно је заслужено однио и побједу у скоку у даљ, који се одржао у овој гостионици. Шанкиста Ракић хладнокрвно посматра оргијање ових спортиста. Вјероватно ради тога што није његова гостионица, а у државној се и ово може, али се питамо докле - стоји у тексту с потписом Ж. Д.

Друг Тито кумовао десетом дјетету породице Нишевић

На 4. страни новина, такође, налази се омањи текст који говори о слављу у Трнопољу (Козарац), гдје је Тито кумовао десетом дјетету Драгоја Нишевића. Тада је Титов изасланик Осман Карабеговић, у пратњи предсједника Градске општине Приједор Симе Комљенића уручио родитељима поклоне.

- Ријечи друга Карабеговића саслушало је мноштво сусједа с којима се друг Карабеговић задржао у дужем разговору. Присутни су с пуно пажње слушали описивање појединих епизода из рата као и срдачан разговор између друга Османа и одборника овог села друга Миће Милутиновића који се познају још из рата - пише у тексту.

 

“Глас српски”, 1. април 1994. године (година LI, број 7.300)

Ратна 1994. година таква је била и у новинама, те је у 7.300.  броју “Гласа српског”  објављеном 1. априла 1994. године било могуће наићи на наслове као што су “Одбранићемо Републику Српску”, “Коначно укинута Босна и Херцеговина”, “Офанзива не јењава”, “Беспарица или блеф” и слично.

 

Извјештаји са терена: Офанзива не јењава

У тексту извјештача “Гласа”, Срне и Танјуга, објављеном на 4. страници тадашњег је преглед дешавања од 31. марта на различитим ратиштима.

- На озренском ратишту и даље се провокативном пјешадијском и минобацачком ватром угрожавају српска насеља, најжешће на десној страни ријеке Босне. Овог пута на удару најжешће ватре била су насеља Пакленица Доња и Карачић која су нападана из правца Шија и Хајдаровића.  Провокативном ватром из пјешадијског и противавионског наоружања нападани су српски положаји на југозападном дијелу требавског ратишта, која је након одговора бранилаца Требаве и престала - стоји у дијелу тог извјештаја.

 

Позориште пише (са турнеје по Србији): Давидов јубилеј

На страницама културне рубрике, на 9. страни тадашњег броја, налази се текст посвећен комаду “Јазавац пред судом” и његовом педесетом игрању. Наиме, тадашње Крајишко народно позориште с ансамблом је гостовало у Центру за културу и спорт у Шумицама у Београду.

- Прва изведба у Шумицама за ансамбл је била педесета, тако да је то био мали јубилеј. Све три изведбе видјело је 1.100 гледалаца. Иначе, ову поставку, чија је премијера била 8. марта 1993. године такође у Београду, до сада је видјело више 19.000 гледалаца у тридесет пет мјеста широм Републике Српске, Републике Српске Крајине и Републике Србије - стоји у тексту аутора Боре Драгичевића.

 

“Глас Српске”, 2. април 2014. године (година LXXI, број 13.396)

Листајући архиву “Гласа Српске”, који и сада излази под истим називом, од прије само неколико година, у издању од 2. априла 2014. године, на насловној страни могуће је видјети наслове “Фирме у стечају Фонду ПИО дугују 85 милиона”, Нико неће за волан градског аутобуса”,  те наслов интервјуа с министром унутрашњих послова РС Радиславом Јовичићем “Хапшења за аферу Бирач на љето”, али и уобичајене извјештаје о дневнополитичким, културним и спортским дешавањима тада.

 

Лоши услови рада у јавном превозу: Нико неће за волан аутобуса

На 20. страници “Гласа Српске, у тексту” који носи наслов “Нико неће за волан аутобуса”, а који је писала Данијела Стоканић, обрађена је тема градског превоза у Бањалуци.

“Како су нам рекли, иако на Бироу за запошљавање има 78 незапослених возача, нико од њих не жели да сједне за управљач возила јавног превоза. Разлог томе не знају, али предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја Миленко Јаћимовић каже да се зна узрок те појаве.

- Нико неће да буде возач аутобуса за ситан новац - каже Јаћимовић”

 

Глумице Драгана Марић и Сандра Љубојевић обиљежавају десет година умјетничког рада: Круна јубилеја комедија “ПМС”

На 23. страници овог броја “Гласа”, у оквиру рубрике култура издвојен је разговор са глумицама Драганом Марић и Сандром Љубојевић, а причу с њима радила је Александра Маџар.

- У шали говоримо како ћемо ову представу изводити до краја каријере. Мислим да је радост за сваког глумца када игра у комаду који га чини задовољним у сваком погледу - навела је глумица Драгана Марић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана