Iz arhive “Glasa Srpske”

Milanka Mitrić
Iz arhive “Glasa Srpske”

Vratiti se u arhivu novina unazad 75 godina, 15 godina ili samo 5 godina znači vidjeti djelić zaboravljenih dana, prisjetiti se ili vidjeti šta se sve to dešavalo u vremenu prije nas ili u vremenu u kojem smo sada.

Pogled na prošlost nosi duh dana koji su bili lošiji i bolji nego ovi sada i koji nam mogu poslužiti kao podsjetnik ili inspiracija za neke buduće dane. Ovog puta, u ime prisjećanja, prelistali smo arhivu “Glasa” od 20. aprila 1946. godine, te od 14. aprila 2006. i 16. i 17. aprila 2016. godine.

1946.

Naslovnicu “Glasa” objavljenog 20. aprila 1946. godine (godina IVV, broj 16) zauzimao je tekst posvećen oslobođenju Banjaluke, a naslovljen sa “Borbe za oslobođenje Banje Luke”. U ostatku novina, koje su tada brojile nekoliko stranica, mogli su se naći naslovi kao što su “Sjedinjene Američke Države priznale vladu Federativne Narodne Republike Jugoslavije”,  “Rad banjalučkih ciglana”, “Građani Prnjavora čiste ruševine svog grada” i brojni drugi tekstovi koji su tada obuhvatali aktuelne teme iz privrede, poljoprivrede i bavili se dnevnim dešavanjima iz svih krajeva države.

Proizvodni plan preduzeća “Jelšingrad” premašen za 33%, a vrijednost proizvoda za 129 posto

Na 3. stranici nalazi se tekst s potpisom J. K. koji se osvrće na tadašnje dobro poslovanje preduzeća “Jelšingrad”.

- Produkcija ljevaonice čelika i željeza “Jelšingrad” osjetno se sve više povećava, kako u količini izlivenih predmeta tako i u obradi tih predmeta. Stalni porast te produkcije, kao i agilnosti na svim sektorima rada izražavaju se u rezultatima o takmičenju, petnaest dana na osnovu statističkih podataka. Ti rezultati stvoreni radnim elanom radnika i namještenika preduzeća ujedno su poticaj za još većim i boljim uspjesima – stoji u tekstu i navodi se da je proizvodni plan od početka takmičenja od 15. aprila premašen za oko 33 odsto, a norma za 31 odsto kod lijevanja, odnosno za deset odsto kod obrade predmeta, te da je u tom periodu vrijednost proizvoda premašena za 129% prema mjesecu februaru.

2006.

“Razmirice u upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje: Kese nisu sestre” bio je glavni tekst na naslovnoj stranici “Glasa Srpske”, objavljenog 14. aprila 2006. godine ( godina LXIII, broj 10.963). U ostatku novina, moglo se naići na naslove kao što su “Utvrđena osnovica i koeficijent za isplatu invalidnina: Ček napokon po zakonu”,  “Uoči komemorativnog skupa u Donjoj Gradini: Šiling još važe” i “Odgođeno otvaranje parka “Petar Kočić”: Kiša usporila radove”.

Otvorena scena Narodnog pozorišta u Laktašima: “Ministarka” napunila salu

Na 18. stranici ovog broja “Glasa Srpske”, nalazi se tekst posvećen komadu “Gospođa ministarka” u kojem glavnu ulogu igra Svetlana Bojković i otvaranju scene u Laktašima. U pitanju je isturena pozorišna scena Narodnog pozorišta Republike Srpske, otvorena u Laktašima nakon Kozarske Dubice i Mrkonjić Grada. Kako je naznačeno, veliku  ulogu u potpisivanju ovog ugovora imao je umjetnički direktor ove pozorišne kuće Tihomir Tika Stanić, porijeklom iz Laktaša.

- Dio naše politike je stvaranje pozorišne mreže. Mi smo Narodno pozorište Republike Srpske i obaveza naše kuće je da svoj redovni repertoar igramo u što više gradova Srpske. Ujedno, svaka iskrena i ozbiljna kulturna strategija jednog ministarstva kulture trebalo bi da

teži da stvori svoju pozorišnu mrežu - rekao je direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Rade Simović.

Izvođenjem predstave “Gospođa ministarka” ozvaničeno je potpisivanje pomenutog ugovora.

2016. 

U “Glasu Srpske” objavljenom 16. i 17. aprila 2016. godine (godina LXXIII, broj 14.016) glavni tekstovi bili su “Propao sastanak na kojem je trebalo da budu definisani dalji koraci u vezi sa odlukom Ustavnog suda BiH o danu RS: Opozicija neće u Palatu, Dodik šalje novi poziv”, “Stečajni postupci i zastara potraživanja zadaju glavobolju Poreskoj upravi RS: Otpisana 73.6 miliona maraka duga za poreze i doprinose”, kao i intervju sa Nagin Koks inženjerom NASA.

“Na Marsu je bilo života i moglo bi ga biti ponovo”

Inženjer Nagin Koks iz laboratorije NASA,  dala je tada intervju za “Glas Srpske”, a razgovor s njom, kojeg je vodila Dragana Keleč, nalazio se na 7. stranici u novinama.

- Utvrdili smo da je Mars po svojim fizičkim karakteristikama nastanjiv, ali još nismo pronašli jasne dokaze. Takođe, na Marsu smo saznali da je nekada imao uslove za postojanje života. Ukoliko se vratimo tri milijarde godina u prošlost, na Marsu bismo mogli vidjeti nabujalu rijeku, čija je voda bila pitka. Sada želimo saznati gdje je ta voda otišla. Pokušavamo naći hemijske tragove o postojanju života. Učeći o Marsu mi učimo o našoj planeti - navela je ona tada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana