Godišnjica smrti kraljice Marije Karađorđević

Srna
Godišnjica smrti kraljice Marije Karađorđević

BEOGRAD - Navršilo se 59 godina od smrti kraljice Marije, supruge jugoslovenskog kralja Aleksandra Karađorđevića, saopštio je njen unuk, prestolonasljednik Aleksandar Drugi Karađorđević.

Prestolonasljednik je naveo da je kraljica Marija bila cijenjena i poštovana u svijetu, a njen humanitarni rad nadaleko čuven.

“U ovom tužnom danu uteha mi je činjenica da je životna želja mog pradede, Kralja Petra Prvog, ispunjena i da danas kraljica-majka, kao i svi potomci Karađorđevića, počivaju u svojoj Srbiji, na Oplencu. Neka ti je večna slava moja bako”, naveo je princ Aleksandar u pisanoj izjavi.

Jugoslovenska kraljica Marija rođena je u Goti u Njemačkoj, 6. januara 1900. godine, a za kralja Aleksandra udala se u 1922. godine u Beogradu i sa njim imala tri sina, prestolonasljednika Petra i prinčeve Tomislava i Andreja.

Kraljica Marija bila je ćerka rumunskog kralja Ferdinanda i njegove žene, kraljice Marije, kćerke sina britanske kraljice Viktorije.

Bila je omiljena u srpskom narodu, posvećena humanitarnom radu i poslije ubistva kralja Aleksandra u Marselju 9. oktobra 1934. godine nastavila je da brine o sinovima. Narod ju je prozvao “kraljica majka”.

Bila je veoma aktivna u Crvenom krstu za vrijeme Drugog svjetskog rata i poslala je mnogo humanitarne pomoći u Jugoslaviju, ali uvijek potpisana kao Marija K. Đorđević, da se nacističke vlasti ne bi sjetile ko šalje pomoć.

Poslije Drugog svjetskog rata, skromno je živjela na svom imanju u Kentu u Engleskoj.

General Šarl de Gol ju je odlikovao Velikim krstom Legije časti 1959. godine.

Preminula je 22. juna 1961. godine u Londonu i sahranjena na Kraljevskom groblju u Frogmoru, pored zamka Vindzor.

Posmrtni ostaci kraljice Marije prenijeti su u Srbiju 2013. godine i sada se nalaze u Kraljevski mauzoleju na Oplencu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana