Годишњица смрти краљице Марије Карађорђевић

Срна
Годишњица смрти краљице Марије Карађорђевић

БЕОГРАД - Навршило се 59 година од смрти краљице Марије, супруге југословенског краља Александра Карађорђевића, саопштио је њен унук, престолонасљедник Александар Други Карађорђевић.

Престолонасљедник је навео да је краљица Марија била цијењена и поштована у свијету, а њен хуманитарни рад надалеко чувен.

“У овом тужном дану утеха ми је чињеница да је животна жеља мог прадеде, Краља Петра Првог, испуњена и да данас краљица-мајка, као и сви потомци Карађорђевића, почивају у својој Србији, на Опленцу. Нека ти је вечна слава моја бако”, навео је принц Александар у писаној изјави.

Југословенска краљица Марија рођена је у Готи у Њемачкој, 6. јануара 1900. године, а за краља Александра удала се у 1922. године у Београду и са њим имала три сина, престолонасљедника Петра и принчеве Томислава и Андреја.

Краљица Марија била је ћерка румунског краља Фердинанда и његове жене, краљице Марије, кћерке сина британске краљице Викторије.

Била је омиљена у српском народу, посвећена хуманитарном раду и послије убиства краља Александра у Марсељу 9. октобра 1934. године наставила је да брине о синовима. Народ ју је прозвао “краљица мајка”.

Била је веома активна у Црвеном крсту за вријеме Другог свјетског рата и послала је много хуманитарне помоћи у Југославију, али увијек потписана као Марија К. Ђорђевић, да се нацистичке власти не би сјетиле ко шаље помоћ.

Послије Другог свјетског рата, скромно је живјела на свом имању у Кенту у Енглеској.

Генерал Шарл де Гол ју је одликовао Великим крстом Легије части 1959. године.

Преминула је 22. јуна 1961. године у Лондону и сахрањена на Краљевском гробљу у Фрогмору, поред замка Виндзор.

Посмртни остаци краљице Марије пренијети су у Србију 2013. године и сада се налазе у Краљевски маузолеју на Опленцу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана