Dan kada su Srbi spasli Hrvatsku; Čak je i veliki ustaša govorio: "Ujedinjenje je neizbježno"

B92
Foto: Profimedia

Na današnji dan 1918. godine, pobjednička italijanska vojska u Prvom svjetskom ratu zauzela je veliki dio hrvatskih primorskih područja.

Hrvatska je tada pripadala gubitničkoj Austro-Ugarskoj, koja je bila u raspadu. Italijanska vojska okupirala je tada Rijeku, Zadar, Vis, Hvar, Korčulu, Mljet i Lastovo.

Italija je željela da što prije zauzme prostor koji joj je obećan kad je ušla u rat na strani Antante. U tom kontekstu treba razumeti žurbu hrvatskih saborskih zastupnika koji su se odlučili da se udruže s Kraljevinom Srbijom.

Naime, smatrali su da samo na taj način mogu spriječiti da Italijani ne otmu veći deo hrvatske obale. Srbija je takođe bila pobednica u ratu, pa bi udruženje u istu državu s njom značilo preći na stranu pobednika. Čak je i Stjepan Radić, koji je upozoravao hrvatske političare da "ne srljaju kao guske u maglu" bio svestan da je ujedinjenje sa Srbijom neizbežno.

On je samo htio da se na to ujedinjenje ne pristane pod bilo kakvim uslovima.

Podsjetimo, o navodnoj vezi Italije i Hrvatske govorila je i svojevremeno i premijerka Đorđa Meloni, a izjava je dobila na značaju nakon izbora u Italiji.

"Biće da sam uvek bila protiv ulaska Hrvatske u EU dok ne dođe do povrata imovine Esulima. Da ne govorim o povratku, direktno, Istre i Dalmacije", rekla je svojevremeno Meloni, koja je pre nekoliko meseci objavila status vezan za Josipa Broza Tita.

"Apsurdno je da se čast ukazuje nekome ko je odgovoran za pokolj Italijana. Braća Italije već su odavno predstavila predlog zakona kako bi se stalo na kraj ovoj sramoti. Žrtve fojbi i njihovi voljeni zaslužuju poštovanje i pravdu: odmah oduzeti orden Italijanske Republike maršalu Titu", napisala je u februaru ove godine na svom Fejsbuk profilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana