Дан када су Срби спасли Хрватску; Чак је и велики усташа говорио: "Уједињење је неизбјежно"

B92
Foto: Profimedia

На данашњи дан 1918. године, побједничка италијанска војска у Првом свјетском рату заузела је велики дио хрватских приморских подручја.

Хрватска је тада припадала губитничкој Аустро-Угарској, која је била у распаду. Италијанска војска окупирала је тада Ријеку, Задар, Вис, Хвар, Корчулу, Мљет и Ластово.

Италија је жељела да што прије заузме простор који јој је обећан кад је ушла у рат на страни Антанте. У том контексту треба разумети журбу хрватских саборских заступника који су се одлучили да се удруже с Краљевином Србијом.

Наиме, сматрали су да само на тај начин могу спријечити да Италијани не отму већи део хрватске обале. Србија је такође била победница у рату, па би удружење у исту државу с њом значило прећи на страну победника. Чак је и Стјепан Радић, који је упозоравао хрватске политичаре да "не срљају као гуске у маглу" био свестан да је уједињење са Србијом неизбежно.

Он је само хтио да се на то уједињење не пристане под било каквим условима.

Подсјетимо, о наводној вези Италије и Хрватске говорила је и својевремено и премијерка Ђорђа Мелони, а изјава је добила на значају након избора у Италији.

"Биће да сам увек била против уласка Хрватске у ЕУ док не дође до поврата имовине Есулима. Да не говорим о повратку, директно, Истре и Далмације", рекла је својевремено Мелони, која је пре неколико месеци објавила статус везан за Јосипа Броза Тита.

"Апсурдно је да се част указује некоме ко је одговоран за покољ Италијана. Браћа Италије већ су одавно представила предлог закона како би се стало на крај овој срамоти. Жртве фојби и њихови вољени заслужују поштовање и правду: одмах одузети орден Италијанске Републике маршалу Титу", написала је у фебруару ове године на свом Фејсбук профилу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана