Austrougarski ultimatum doveo do velikog rata

Srna
Austrougarski ultimatum doveo do velikog rata

BIJELjINA - Austrougarska je na današnji dan 1914. uputila ultimatum Srbiji, okrivivši je za atentat u kojem je 28. juna te godine u Sarajevu ubijen prestolonasljednik Franc Ferdinand.

Uslovi ultimatuma bili su ponižavajući i unaprijed se računalo da ih Srbija kao suverena država neće prihvatiti, a Austrougarska je zahtijevala odgovor u roku od 48 časova.

Uz podršku Berlina, Beč je odlučio da Srbiju vojno kazni, najviše zbog jačanja njenog autoriteta u južnoslovenskim dijelovima Austrougarske.

U noti je zatraženo objavljivanje izjave u kojoj se indirektno priznaje krivica za atentat, uklanjanje svih oficira protivnika Austrougarske i dozvola srpske Vlade da austrougarska policija vodi istragu na teritoriji Srbije.

Srpska Vlada je formulisala odgovor koji je, čak i prema sudu njemačke diplomatije, bio remek-djelo.

Imajući u vidu krajnju iscrpljenost balkanskim ratovima, srpska Vlada je prihvatila sve zahtjeve, osim da austrougarski organi vode istragu u Srbiji.

Austrougarska je to iskoristila da 28. jula 1914. godine Srbiji objavi rat, čime je i započeo Prvi svjetski rat.

Srbija je u ratu izgubila 1.100.000 stanovnika, od kojih 650.000 civila i 450.000 vojnika.

Na kraju rata, srpska vojska je oslobodila sve krajeve koji su kasnije ušli u sastav prvo Kraljevine SHS, kasnije Jugoslavije - današnju BiH, Crnu Goru, Hrvatsku, Sloveniju i Sjevernu Makedoniju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana