Аустроугарски ултиматум довео до великог рата

Срна
Аустроугарски ултиматум довео до великог рата

БИЈЕЉИНА - Аустроугарска је на данашњи дан 1914. упутила ултиматум Србији, окрививши је за атентат у којем је 28. јуна те године у Сарајеву убијен престолонасљедник Франц Фердинанд.

Услови ултиматума били су понижавајући и унапријед се рачунало да их Србија као суверена држава неће прихватити, а Аустроугарска је захтијевала одговор у року од 48 часова.

Уз подршку Берлина, Беч је одлучио да Србију војно казни, највише због јачања њеног ауторитета у јужнословенским дијеловима Аустроугарске.

У ноти је затражено објављивање изјаве у којој се индиректно признаје кривица за атентат, уклањање свих официра противника Аустроугарске и дозвола српске Владе да аустроугарска полиција води истрагу на територији Србије.

Српска Влада је формулисала одговор који је, чак и према суду њемачке дипломатије, био ремек-дјело.

Имајући у виду крајњу исцрпљеност балканским ратовима, српска Влада је прихватила све захтјеве, осим да аустроугарски органи воде истрагу у Србији.

Аустроугарска је то искористила да 28. јула 1914. године Србији објави рат, чиме је и започео Први свјетски рат.

Србија је у рату изгубила 1.100.000 становника, од којих 650.000 цивила и 450.000 војника.

На крају рата, српска војска је ослободила све крајеве који су касније ушли у састав прво Краљевине СХС, касније Југославије - данашњу БиХ, Црну Гору, Хрватску, Словенију и Сјеверну Македонију.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана