Zločin nad vojnicima JNA 26 godina bez kazne

Agencija
Zločin nad vojnicima JNA 26 godina bez kazne

Sarajevo - Napad muslimanskih formacija na tadašnju JNA u Sarajevu počeo je 2. maja 1992. godine, a u Miljevićima će danas biti obilježena 26. godišnjica tog zločina.

U napadima 2. i 3. maja ubijena su 42 pripadnika JNA, 71 ranjen, a 207 bilo je zarobljeno. Samo na Skenderiji, 2. maja u zasjedi je ubijeno 14 oficira i vojnika koji su krenuli u pomoć opkoljenim drugovima u Domu JNA. Procjene su da je u zasjedi bilo blizu 2.000 napadača, a kulminacija napada na JNA desila se 3. maja kada je u Dobrovoljačkoj ulici brutalno napadnuta kolona koja se izvlačila u Lukavicu.

Ovaj događaj od prošle godine obilježava se u naselju Miljevići, umjesto na mjestu gdje se napad dogodio, da bi se izbjeglo ponižavanje žrtava i njihovih potomaka. Obilježavanju će, između ostalih, prisustvovati predsjednik RS Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, kao i predsjednik Odbora Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović.

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac izjavio je da ubistva pripadnika nekadašnje JNA u Sarajevu predstavljaju nesumnjiv ratni zločin koji srpski narod u Republici Srpskoj i BiH nikada neće zaboraviti.

Tužilaštvo BiH je 2012. godine obustavilo istragu u predmetu Dobrovoljačka, a sarajevske vlasti nikada nisu dopustile da se postavi spomen-ploča u ulici gdje su masakrirani vojnici JNA.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana