Zlatan Klokić za „Glas“: Pohvale Brisela i sankcije SAD ne idu zajedno

Marijana Miljić Bjelovuk
Zlatan Klokić za „Glas“: Pohvale Brisela i sankcije SAD ne idu zajedno

Pregovori Brisela sa BiH o pristupanju u EU počeće onda kada domaće vlasti ispune svih 14 ključnih prioriteta koji su još ranije definisani. Prave obaveze tek nam predstoje, rekao je ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS Zlatan Klokić.

On se u intervjuu “Glasu Srpske” osvrnuo i na uticaj geopolitičkih dešavanja na evropskom putu BiH, ali i sankcije SAD kojima su izloženi republički zvaničnici.

- Sankcije nikada nisu dovodile do rješenja. Samo razgovorom i dijalogom domaćih političkih lidera možemo doći do rješenja za nastavak evropskog puta BiH  - poručio je Klokić.

GLAS: Evropski savjet prošle sedmice dao je zeleno svjetlo za otvaranje pretpristupnih pregovora sa BiH. Zbog čega to nije urađeno ranije?  

KLOKIĆ: Takvu odluku trebalo je donijeti mnogo ranije, ali ona je izostala zbog određenih uslovljavanja koja su dolazila konstantno iz Brisela. Pozdravljam odluku Evropskog savjeta za otvaranje pregovora, ali ostaje žal jer nije određen tačan datum otvaranja pregovora.

GLAS: Očekuje li se da na evropskom putu pred BiH budu postavljeni još teži zadaci u odnosu na prethodne?

KLOKIĆ:  Ako svi budu poštivali ustavne nadležnosti entiteta i nivoa BiH te usvojeni mehanizam koordinacije neće biti poteškoća na evropskom putu. Očekujemo da će biti novih zahtjeva koji će biti postavljeni pred domaće vlasti od strane EU. Prave obaveze tek nam predstoje nakon početka pregovora.

GLAS: Kada bi prema Vašim procjenama uopšte mogli da počnu pregovori sa EU? Da li ćemo na njih čekati godinama?

KLOKIĆ: Jasno nam je poručeno da će pregovori početi nakon ispunjavanja 14 ključnih prioriteta koje je još davno Evropska komisija postavila pred domaće vlasti. Postoje određene poteškoće u implementaciji tih prioriteta. Institucije Srpske, odnosno Vlada Republike Srpske ne može da prihvati tek tako određena rješenja. Potrebno je da definišemo svaki prioritet i način njegovog rješavanja i da se institucije u BiH usaglase  u vezi sa tim.

GLAS: Koliko bi trenutna dešavanja na globalnom nivou mogla da utiču na poziciju Srpske, odnosno BiH na putu ka EU?

KLOKIĆ: Globalna dešavanja su doprinijela tome da se Evropska unija pozabavi više sa BiH i da jednostavno zadrži svoj dominantni uticaj koji ima na ovim prostorima. Nadam se da će se geopolitička dešavanja u svijetu smiriti nakon izbora u SAD i da će neke nove struje dovesti do toga da svijet postane mirniji i bezbjedniji s obzirom da od Drugog svjetskog rata pa naovamo danas imamo najveći broj žarišta.

GLAS: Zeleno svjetlo iz Brisela dešava se baš u vrijeme kada sa druge strane SAD stežu sankcijama Srpsku? Kako gledate na sve to?

KLOKIĆ: Nespojivo je jedno sa drugim. Sa jedne strane, imamo EU koja kaže da je BiH napredovala na evropskom putu i to zahvaljujući domaćim snagama bez uplitanja stranaca, prije svega na donošenju seta evropskih zakona. Sa druge strane, imamo pritisak SAD na funkcionere iz Republike Srpske u smislu kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH što je van svake istine. Dakle, sa jedne strane imamo pohvalu, gdje učestvuju predstavnici Republike Srpske, a sa druge strane sankcije na republičke predstavnike zbog određenih viđenja administracije SAD.

Ključni prioriteti

GLAS: Šta je urađeno o pitanju realizacije 14 ključnih prioriteta?

KLOKIĆ: Mnogi od tih prioriteta su djelimično ispunjeni, kao što je transparentnije finansiranje političkih stranaka i pitanje izbora u Mostaru. Pored toga, uspostavljen je i parlamentarni Odbor za stabilizaciju i pridruživanje, ali i još neki zadaci.

Pored toga, realizacije pojedinih prioriteta su u toku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana