Dvije godine od izricanja presude Mahmuljinu: Najveća sramota pravosuđa!

Marijana Miljić Bjelovuk
Dvije godine od izricanja presude Mahmuljinu: Najveća sramota pravosuđa!

SARAJEVO - Bivši komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin, koji je prije dvije godine osuđen za ratne zločine nad Srbima na Vozući i Ozrenu, nikada se neće vratiti u zemlju i završiti iza rešetaka, poručuju predstavnici republičkih institucija i organizacija.

Apelaciono odjeljenje Suda BiH je 28. aprila 2022. godine osudilo Mahmuljina na kaznu zatvora od osam godina za zločine počinjene 1995. nad Srbima. Umjesto u zatvor Mahmuljin je prema raznim navodima otišao u Tursku. Za njim je raspisana i međunarodna potjernica krajem 2022. godine, ali od njega ni glasa.

U Ministarstvu pravde BiH kazali su “Glasu” da su u septembru 2023. godine od relevantnih institucija Turske informisani da tamošnja nadležna tijela nisu locirala Mahmuljina. 

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Viktor Nuždić naveo je da i ono malo sudskih procesa koje imamo kada je riječ o srpskim žrtvama nema zadovoljavajući epilog.

- Od cijelih tih procesa prave se farse. Vrhunac svega je da kada imamo i neku osuđujuću presudu za bošnjačke oficire ili vojnike, kao što je slučaj sa Mahmuljinom, on jednostavno napusti BiH. Neizvjesno je sada gdje se on uopšte nalazi - kazao je “Glasu” Nuždić.

Podsjeća da su se na planini Ozren desili neki od najbrutalnijih ratnih zločina nad kojima su se zgrožavali evropski i svjetski zvaničnici koji su imali priliku da to vide.

- O toj brutalnosti govori činjenica da je Haški tribunal čak odbio da prikaže te snimke u sudnici - poručio je Nuždić.

Naglašava da je evidentno da Mahmuljin neće izdržavati kaznu zatvora na koju je osuđen.

- Vidimo da u ovom slučaju nema nikakve diplomatske ofanzive kao što je to slučaj sa rezolucijom o navodnom genocidu u Srebrenici. Jednostavno kada su u pitanju srpske žrtve imamo odsustvo bilo kakve intervencije sa nivoa BiH, odnosno onih koji bi trebalo da se bave tim pitanjem - zaključio je Nuždić.

Sličnog stava je i predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić koji navodi da je Mahmuljin osuđen samo na papiru.

- Ono što je poražavajuće jeste to da je on dobio sramno malu kaznu. Onog dana kada su mu tu kaznu stavili na papir znali su da on neće završiti iza rešetaka. Pustili su ga da ode. On se nikada više neće vratiti niti biti izručen BiH - kazao je “Glasu” Kojić.

Sve to, naglašava, pokazuje kakvo je pravosuđe na nivou BiH, jer pored sramno niskih kazni srpskim žrtvama se ruga i time što dopušta presuđenim ratnim zločincima da lagano išetaju iz zemlje.

- To je širok dijapazon ruganja srpskim žrtvama. Oni su spremni sve da urade kako bi prekrojili istoriju i napravili onakvu kakva njima odgovara - zaključio je Kojić.

Izbrisan iz biračkog spiska

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je početkom ovog mjeseca donijela odluku da Sakib Mahmuljin ne bude upisan u Centralni birački spisak.

- Imenovanom je izrečena kazna zatvora u trajanju od osam godina zbog zločina protiv ratnih zarobljenika. Nije stupio na izdržavanje kazne zatvora i raspisana je međunarodna potjernica - poručili su tada iz CIK-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana