Златан Клокић за „Глас“: Похвале Брисела и санкције САД не иду заједно

Маријана Миљић Бјеловук
Златан Клокић за „Глас“: Похвале Брисела и санкције САД не иду заједно

Преговори Брисела са БиХ о приступању у ЕУ почеће онда када домаће власти испуне свих 14 кључних приоритета који су још раније дефинисани. Праве обавезе тек нам предстоје, рекао је министар за европске интеграције и међународну сарадњу РС Златан Клокић.

Он се у интервјуу “Гласу Српске” осврнуо и на утицај геополитичких дешавања на европском путу БиХ, али и санкције САД којима су изложени републички званичници.

- Санкције никада нису доводиле до рјешења. Само разговором и дијалогом домаћих политичких лидера можемо доћи до рјешења за наставак европског пута БиХ  - поручио је Клокић.

ГЛАС: Европски савјет прошле седмице дао је зелено свјетло за отварање претприступних преговора са БиХ. Због чега то није урађено раније?  

КЛОКИЋ: Такву одлуку требало је донијети много раније, али она је изостала због одређених условљавања која су долазила константно из Брисела. Поздрављам одлуку Европског савјета за отварање преговора, али остаје жал јер није одређен тачан датум отварања преговора.

ГЛАС: Очекује ли се да на европском путу пред БиХ буду постављени још тежи задаци у односу на претходне?

КЛОКИЋ:  Ако сви буду поштивали уставне надлежности ентитета и нивоа БиХ те усвојени механизам координације неће бити потешкоћа на европском путу. Очекујемо да ће бити нових захтјева који ће бити постављени пред домаће власти од стране ЕУ. Праве обавезе тек нам предстоје након почетка преговора.

ГЛАС: Када би према Вашим процјенама уопште могли да почну преговори са ЕУ? Да ли ћемо на њих чекати годинама?

КЛОКИЋ: Јасно нам је поручено да ће преговори почети након испуњавања 14 кључних приоритета које је још давно Европска комисија поставила пред домаће власти. Постоје одређене потешкоће у имплементацији тих приоритета. Институције Српске, односно Влада Републике Српске не може да прихвати тек тако одређена рјешења. Потребно је да дефинишемо сваки приоритет и начин његовог рјешавања и да се институције у БиХ усагласе  у вези са тим.

ГЛАС: Колико би тренутна дешавања на глобалном нивоу могла да утичу на позицију Српске, односно БиХ на путу ка ЕУ?

КЛОКИЋ: Глобална дешавања су допринијела томе да се Европска унија позабави више са БиХ и да једноставно задржи свој доминантни утицај који има на овим просторима. Надам се да ће се геополитичка дешавања у свијету смирити након избора у САД и да ће неке нове струје довести до тога да свијет постане мирнији и безбједнији с обзиром да од Другог свјетског рата па наовамо данас имамо највећи број жаришта.

ГЛАС: Зелено свјетло из Брисела дешава се баш у вријеме када са друге стране САД стежу санкцијама Српску? Како гледате на све то?

КЛОКИЋ: Неспојиво је једно са другим. Са једне стране, имамо ЕУ која каже да је БиХ напредовала на европском путу и то захваљујући домаћим снагама без уплитања странаца, прије свега на доношењу сета европских закона. Са друге стране, имамо притисак САД на функционере из Републике Српске у смислу кршења Дејтонског мировног споразума и Устава БиХ што је ван сваке истине. Дакле, са једне стране имамо похвалу, гдје учествују представници Републике Српске, а са друге стране санкције на републичке представнике због одређених виђења администрације САД.

Кључни приоритети

ГЛАС: Шта је урађено о питању реализације 14 кључних приоритета?

КЛОКИЋ: Многи од тих приоритета су дјелимично испуњени, као што је транспарентније финансирање политичких странака и питање избора у Мостару. Поред тога, успостављен је и парламентарни Одбор за стабилизацију и придруживање, али и још неки задаци.

Поред тога, реализације појединих приоритета су у току.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана