Vukosavlje: Obilježena godišnjica stradanja Srba

RTRS
Vukosavlje: Obilježena godišnjica stradanja Srba

Vukosavlje - U Vukosavlju i u selu Novi Grad kod Odžaka, danas je obilježena 21 godina od stradanja Srba u odžačkim logorima tokom proteklog rata, prenosi RTRS.

Torturu u logorima u Odžaku, a kasnije u Brodu, Orašju i Slavonskom Brodu u Hrvatskoj, nisu preživjela 42 logoraša.

Za zločine nad srpskim civilima u odžačkim kazamatima, poslije Ferida Halilovića 1998. godine, prva presuda donesena je u slučaju Albine Terzić, poznatije kao Nina, koja je osuđena na pet godina zatvora.

U odbrani Republike Srpske život je izgubilo 20 srpskih boraca, koji su prethodno prošli torturu hrvatsko-muslimanskih jedinica po logorima.

U odžačkim logorima od maja do jula 1992. godine bila su zatvorena 1.294 Srbina - 864 muškarca, 326 žena i 104 djeteta.

U tom periodu silovane su 62 Srpkinje, od kojih je najmlađa žrtva imala deset, a najstarija 60 godina.

Srpski narod iz Novog Grada i drugih naselja sa područja opštine Odžak odveden je 8. maja 1992. godine u logore u osnovnu školu i Fabriku “Strolit”.

Tokom 62 dana, koliko su bili zatočeni u ovim objektima, nad njima su primijenjene 132 metode mučenja.

Za zločine nad srpskim civilima u odžačkim kazamatima, poslije Ferida Halilovića 1998. godine, prva presuda donesena je u slučaju Albine Terzić, poznatije kao Nina koja je osuđena na pet godina zatvora.

- Tužilaštvo se žalilo na visinu kazne s obzirom na težinu zločina, jer je za krivična djela koja su joj stavljena na teret minimalna kazna deset godina - kažu u Udruženju logoraša “Odžak 92”.

Podignuta je optužnica protiv Marka Miloša zvanog Farbar i bila su zakazivana pripremna ročišta pred Okružnim sudom u Doboju, ali su odgođena jer je optuženi dostavio dokumentaciju da zbog zdravstvenog stanja ne može da prisustvuje.

On se nalazi u Hrvatskoj.

Senahid Ribić nepravosnažno je osuđen na 13 godina zatvora za ubistvo srpskih civila u selu Jezero, u opštini Odžak.

On se žalio na presudu i u toku je postupak. Ribić je i dalje na slobodi, živi u Odžaku.

Bivši logoraši očekuju da na ovome neće stati i da će procesuiranje odgovornih za teške zločine nad srpskim civilima u Odžaku biti nastavljeno.

U Udruženju ističu da je žalosno što nije pokrenut nijedan sudski proces u slučaju silovanih žena, iako su neke od njih bile izložene svakodnevnom seksualnom zlostavljanju.

Neshvatljivo je, kažu u Udruženju, da kod nadležnih pravosudnih institucija ne postoji nimalo želje i volje da budu istražena takva zlostavljanja koje su proživaljavale srpske žene sa područja Odžaka.

Odžački Srbi bili su zatočenici 16 logora na teritoriji BiH i Hrvatske, kao što su zloglasna splitska “Lora” i “Kerestinac”. Zadnji srpski zatočenik sa područja Odžaka razmijenjen je 26. maja 1993. godine.

U Udruženju ukazuju i porast umiranja potencijalnih svjedoka, što može otežati dokazni postupak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana