Vozni park pun, za novi pasat 50.000 maraka

Marijana Miljić
Vozni park pun, za novi pasat 50.000 maraka

Banjaluka - Agencija za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđivanje kvaliteta BiH proširila je svoj vozni park, pa se na njihovom parkingu uz tri službena automobila odnedavno nalazi i novi "pasat B8", za koji su iskeširali 50.000 maraka, čime je prekršen pravilnik o uslovima nabavke i načinu korišćenja službenih vozila u institucijama BiH.

Pravilnikom je propisano da ova agencija, koja ima 21 radnika, treba da ima tri vozila - dva niže srednje klase i jedno srednje klase. Na parkingu su, međutim, četiri vozila, a upućeni u stanje u ovoj agenciji kažu da nije bilo potrebe za posljednju kupovinu.

Vozilo niže srednje klase, čija je vrijednost ograničena na 40.000 maraka, prema pravilniku je namijenjeno zamjenicima rukovodioca. Automobil srednje klase, koji može da košta do 50.000 maraka, namijenjen za rukovodioca institucije, što znači da je novi "pasat" predviđen za vršioca dužnosti direktora agencije Huseina Nanića.

U Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđivanje kvaliteta BiH su potvrdili da posjeduju tri "škode oktavije". Najstarija je iz 2008, a dvije su proizvedene 2011. godine.

- Pored tri "škode", nedavno smo putem javne nabavke kupili "pasat B8" koji će biti korišćen za službene potrebe s ciljem obavljanja zadataka i poslova iz nadležnosti Agencije - kazali su u ovoj instituciji.

Naglasili su da su zbog probijanja broja automobila koje mogu da posjeduju pokrenuli proceduru prodaje "škode oktavije" proizvedene 2008. godine.

- Automobil je ispunio uslove za prodaju jer je prešao mnogo kilometara - istakli su u Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđivanje kvaliteta BiH.

Ovaj automobil trebalo je da bude prodat u septembru prošle godine, ali je prodaja obustavljena. Agencija je prije nekoliko dana raspisala javni poziv za dostavljanje ponuda za pranje službenih vozila, a među vozilima koje će najpovoljniji ponuđač prati u idućih godinu je i "škoda oktavija" za koju kažu da će biti prodata.

Iako je pravilnikom koji je stupio na snagu 1. januara predviđena štednja kada je riječ o vozilima, institucije BiH iz dana u dan pokazuju da ne mare za taj dokument i nabavljaju luksuzne automobile. U većini slučajeva njihova cijena je jednaka maksimalnom iznosu koji mogu da daju za limuzine, a u nekima je limit i probijen. Predsjedništvo BiH kupilo je predsjedavajućem Draganu Čoviću "audi A8" koji je plaćen 200.000 KM, a prilikom nabavke prekršeno je nekoliko propisa. Planom javnih nabavki koje je Predsjedništvo BiH utvrdilo u aprilu 2015. nije predviđena kupovina automobila, ali je on, ipak, kupljen 27. oktobra. Kako bi kupovina bila pokrivena, plan je izmijenjen, ali je njime kupovina odobrena tek 4. decembra. Propisi nalažu da tri člana Predsjedništva imaju pravo na službeni automobil visoke klase pojedinačne vrijednosti do 130.000 maraka.

Ni ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić ne štedi na luksuznim automobilima jer se počastio limuzinom BMNj 5 za koju je iskeširano 100.000, dok je za njegovog zamjenika Miju Krešića kupljeno vozilo čija je cijena 50.000 KM. Isti primjer slijedi i Tužilaštvo BiH, koje je proteklih dana pokrenulo proceduru nabavke tri terenca, koja će platiti oko 210.000 KM. Visoki sudski i tužilački savjet je raspisao javni poziv za kupovinu novog automobila, za koji će izdvojiti 45.000 maraka bez PDV-a. Lani je i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kojim rukovodi Mirko Šarović, raspisalo oglas za nabavku automobila vrijednog 128.000 maraka, a Služba za zajedničke poslove BiH oglas za nabavku vozila od 50.000 KM.

Slupani auto

Husein Nanić je za vršioca dužnosti direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđivanje kvaliteta BiH imenovan nakon što mu je u novembru prošle godine istekao mandat. Na čelo agencije došao je krajem 2011. godine, a od tada je tri puta slupao službeni "audi", nakon čega je sebi dodijelio "škodu" koja je bila u vlasništvu agencije. Mediji su objavili da su sve saobraćajke lažirane kako bi bila pribavljena imovinska korist od osiguranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana