Vlast ugrožava praćenje terorista i kriminalaca

Željka Domazet
Vlast ugrožava praćenje terorista i kriminalaca

Sarajevo - Neusvajanje ili parcijalno usvajanje izmjena zakona koji se tiču praćenja i prisluškivanja osoba osumnjičenih za terorizam i druga teška krivična djela imaće za posljedicu da se Tužilaštvo i bezbjednosne agencije BiH neće moći efikasno boriti protiv organizovanog kriminala i terorizma.

Na te posljedice juče su funkcionere u institucijama BiH upozorile ambasade SAD, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije, Holandije i Španije. Ambasade su u zajedničkom saopštenju navele da su zabrinute zbog nemogućnosti vlasti da se dogovore i usvoje set amandmana na Zakon o krivičnom postupku i Zakon o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH. Time su se pridružili nedavnim stavovima Delegacije EU u BiH i Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju.

Izmjene zakona je još u junu prošle godine naložio Ustavni sud BiH odlučujući na osnovu apelacije predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta BiH Borjane Krišto iz HDZ-a BiH. Sud je naložio da bude onemogućeno neograničeno prisluškivanje i pravo da sudija bez obrazloženja može produžavati važenje naloga za prisluškivanje. Parlamentu BiH je tada dat zadatak da najkasnije za šest mjeseci uskladi osporene odredbe sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava.

Savjet ministara BiH zadužio je ministarstva pravde i bezbjednosti da predlože izmjene pomenutih zakona, ali je između ta dva resora nastao nepremostiv jaz u pogledu trajanja praćenja i prisluškivanja. Ministar pravde Josip Grubeša predložio je da posebne mjere mogu trajati dvije godine sa mogućnošću produženja na još dvije, dok ministar bezbjednosti Dragan Mektić zagovara dvostruko duža oba perioda. Ovo pitanje, iako je davno trebalo da bude riješeno, još nisu razmotrili ni Savjet ministara ni Parlament BiH.

- Izostanak pravovremenog dogovora i neusvajanje adekvatne legislative bi bio nesmotren čin. U svijetu koji je povezan takav čin bi ugrozio ne samo bezbjednost BiH, nego i njenih regionalnih i međunarodnih partnera. Ministarstvo pravde nije predložilo odgovarajuće amandmane na Zakon o krivičnom postupku, koji bi bili u skladu s međunarodnim standardima - istakli su ambasadori.

Ambasade su podvukle da ovo pitanje hitno mora biti riješeno.

- Amandmani treba u potpunosti da ispune zahtjeve iz odluke Ustavnog suda i sačuvaju integritet i nezavisnost bezbjednosnih i pravosudnih institucija na nivou BiH - navele su diplomate i pozvale Grubešu da obavi svoju dužnost tako što će hitno predložiti amandmane, a Savjet ministara i Parlament BiH da ih usvoje prije sljedeće sjednice Ustavnog suda BiH zakazane za 22. mart.

Grubeša kaže da zvaničnici međunarodne zajednice imaju pravo na mišljenje, a da Ministarstvo pravde radi na izmjenama Zakona o krivičnom postupku.

- Ustavni sud je ukazao na to da nisu bile jasne pojedine procedure i mi smo to definisali u prijedlogu koji će se naći na sjednici Savjeta ministara u utorak. Na sjednici će se naći i izmjene Zakona o OBA. Vjerujem da i Ustavni sud neće van snage staviti postojeće odredbe zakona dok ne budu usvojene nove, jer bi time građani bili dovedeni u veliku pravnu nesigurnost - kazao je Grubeša i dodao da nisu promijenili stav o tome da posebne istražne radnje ne treba da traju duže od dvije plus dvije godine.

Mektić kaže da će Savjetu ministara uputiti prijedlog izmjena Zakona o OBA koje se tiču posebnih mjera i ovlašćenja u vezi sa praćenjem lica koja se dovode u vezu sa terorizmom i da takođe ostaje pri starom stavu koji podrazumijeva četiri plus četiri godine.

Prijedlog SDA

Ambasadori su istakli da prijedlog koji je trenutno na razmatranju u Parlamentu BiH ispunjava sve zahtjeve. Riječ je o prijedlogu koji je stigao iz SDA, a Predstavnički dom Parlamenta na prošloj sjednici nije imao entitetsku većinu da bi bio razmatrano po hitnoj proceduri.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Dušanka Majkić kaže da nije za to da se izmjene donose naprečac i zarad interesa SDA.

- Vlast je imala šest mjeseci da ponudi rješenje. I stranci minut do 12 upozoravaju, mada je neprimjereno da se miješaju u zakonodavne procedure - rekla je Majkićeva.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta BiH iz HDZ-a BiH Borjana Krišto smatra da je ovo preozbiljan zakon da bi bio mijenjan inicijativom poslanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana