Vladika  Sergije: Opozicija u Srbiji da dobro razmisli zašto nema podršku prekodrinskih Srba

Srna
Vladika  Sergije: Opozicija u Srbiji da dobro razmisli zašto nema podršku prekodrinskih Srba

BIHAĆ - Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije rekao je da se prekodrinski Srbi neće odreći Srbije, niti će sebe uskratiti za prava koja omogućavaju specijalne paralelne veze, a opoziciji u Srbiji poručio da dobro razmisli zbog čega nema podršku prekodrinske braće, koju ovih dana nepravedno krivi za politički neuspjeh na izborima.

Episkop Sergije ocijenio je da su prekodrinski Srbi zasmetali političkim ambicijama onih u Srbiji koji bi da po svaku cijenu sjednu u neku od fotelja.

-Krivi smo im mi koji Srbiju doživljavamo kao matičnu državu, koji bismo život dali za braću s druge strane Drine, jer, valjda, nismo njihovi politički istomišljenici. Da su češće boravili među nama, shvatili bi oni koji nas danas nepravedno osuđuju da se Srbija najviše voli u Srpskoj - naglasio je episkop Sergije.

Vladika Sergije je napomenuo da Srbima, očigledno, istorija nije učiteljica života - brzo i krvavo je ispisuju, još brže zaboravljaju, zato ne napreduju koliko bi mogli jer sopstvenu energiju troše na stvaranje nepotrebnih međusobnih podjela.

-To najbolje potvrđuju lideri opozicije u Srbiji, koji su ovih dana kivni na prekodrinske Srbe koji su iskoristili prednosti dvojnog državljanstva, pa su se, kakve li drskosti, usudili da uzmu učešća u izbornom procesu. Iako je neveliki broj nas iskoristio svoje biračko pravo, naišli smo na osudu onih čiji su nam politički prethodnici omogućili to isto pravo - naveo je episkop Sergije.

Prema njegovim riječima, zaboravljaju vođe opozicije u Srbiji da su hiljade srpskih dobrovoljaca, porijeklom iz Like, Bosanske Krajine i Hercegovine, napuštali rad u Americi i odlazili na Solunski front da bi, uključujući se u redove srpske vojske, Srbiji donijeli slobodu.

-Samo iz porodice Vajagić, sa Suve Međe, devetoro rođene braće, iz američkog grada Gere, napustili su svoje poslove i otišli u Solun da se priključe srpskoj vojsci. Zaboravljaju oni kojima smo danas trn u oku koliko se Srbija voli s ovu stranu Drine, koliko se radujemo njenim sportskim uspjesima, koliko se ponosimo njenim ekonomskim rastom - istakao je episkop Sergije.

Što je najžalosnije, naveo je episkop Sergije, prekodrinski Srbi smetaju Draganu Đilasu, porijeklom iz Očigrija iznad Rmnja manastira kod Drvara, Zdravku Ponošu iz Knina, Janku Veselinoviću iz Golubića u Dalmaciji, objavljeno je večeras na sajtu Eparhije bihaćko-petrovačke.

-Stide li se grobova svojih predaka? Stide li se krajiškog mlijeka svojih pramajki? Na kraju, neka dobro razmisle zbog čega nemaju podršku prekodrinske braće, koju ovih dana nepravedno okrivljuju za svoj politički neuspjeh. Mi se Srbije nećemo odreći, niti ćemo sebe uskratiti za prava koja nam pružaju specijalni odnosi za koje smo se krvlju izborili, jer bismo se time odrekli hiljada onih koji su tokom 20. vijeka umirali sa nadom u jedinstvo srpskog naroda  -poručio je vladika Sergije.

Predstavnici liste "Srbija protiv nasilja" naveli su da je veliki broj "fantomskih birača" iz Republike Srpske koji su nelegalno glasali u glavnom gradu Beogradu zato što nemaju prijavljen boravak i da je to imalo određeni efekat na ukupne rezultate izbora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana