Владика  Сергије: Опозиција у Србији да добро размисли зашто нема подршку прекодринских Срба

Срна
Владика  Сергије: Опозиција у Србији да добро размисли зашто нема подршку прекодринских Срба

БИХАЋ - Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије рекао је да се прекодрински Срби неће одрећи Србије, нити ће себе ускратити за права која омогућавају специјалне паралелне везе, а опозицији у Србији поручио да добро размисли због чега нема подршку прекодринске браће, коју ових дана неправедно криви за политички неуспјех на изборима.

Епископ Сергије оцијенио је да су прекодрински Срби засметали политичким амбицијама оних у Србији који би да по сваку цијену сједну у неку од фотеља.

-Криви смо им ми који Србију доживљавамо као матичну државу, који бисмо живот дали за браћу с друге стране Дрине, јер, ваљда, нисмо њихови политички истомишљеници. Да су чешће боравили међу нама, схватили би они који нас данас неправедно осуђују да се Србија највише воли у Српској - нагласио је епископ Сергије.

Владика Сергије је напоменуо да Србима, очигледно, историја није учитељица живота - брзо и крваво је исписују, још брже заборављају, зато не напредују колико би могли јер сопствену енергију троше на стварање непотребних међусобних подјела.

-То најбоље потврђују лидери опозиције у Србији, који су ових дана кивни на прекодринске Србе који су искористили предности двојног држављанства, па су се, какве ли дрскости, усудили да узму учешћа у изборном процесу. Иако је невелики број нас искористио своје бирачко право, наишли смо на осуду оних чији су нам политички претходници омогућили то исто право - навео је епископ Сергије.

Према његовим ријечима, заборављају вође опозиције у Србији да су хиљаде српских добровољаца, поријеклом из Лике, Босанске Крајине и Херцеговине, напуштали рад у Америци и одлазили на Солунски фронт да би, укључујући се у редове српске војске, Србији донијели слободу.

-Само из породице Вајагић, са Суве Међе, деветоро рођене браће, из америчког града Гере, напустили су своје послове и отишли у Солун да се прикључе српској војсци. Заборављају они којима смо данас трн у оку колико се Србија воли с ову страну Дрине, колико се радујемо њеним спортским успјесима, колико се поносимо њеним економским растом - истакао је епископ Сергије.

Што је најжалосније, навео је епископ Сергије, прекодрински Срби сметају Драгану Ђиласу, поријеклом из Очигрија изнад Рмња манастира код Дрвара, Здравку Поношу из Книна, Јанку Веселиновићу из Голубића у Далмацији, објављено је вечерас на сајту Епархије бихаћко-петровачке.

-Стиде ли се гробова својих предака? Стиде ли се крајишког млијека својих прамајки? На крају, нека добро размисле због чега немају подршку прекодринске браће, коју ових дана неправедно окривљују за свој политички неуспјех. Ми се Србије нећемо одрећи, нити ћемо себе ускратити за права која нам пружају специјални односи за које смо се крвљу изборили, јер бисмо се тиме одрекли хиљада оних који су током 20. вијека умирали са надом у јединство српског народа  -поручио је владика Сергије.

Представници листе "Србија против насиља" навели су да је велики број "фантомских бирача" из Републике Српске који су нелегално гласали у главном граду Београду зато што немају пријављен боравак и да је то имало одређени ефекат на укупне резултате избора.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана