Virus korona potvrđen kod još 10 ljudi: U Modriči novih četvoro oboljelih, zaražena vaspitačica vrtića u Bijeljini

A.J.R.
Virus korona potvrđen kod još 10 ljudi: U Modriči novih četvoro oboljelih, zaražena vaspitačica vrtića u Bijeljini

BANjALUKA – Virus korona u protekla 24 časa potvrđen je kod još deset osoba u Republici Srpskoj, među kojima je i vaspitačica vrtića u Bijeljini, a u Modriči, gdje je proteklih dana zabilježen rast oboljelih, potvrđena su četiri nova slučaja zaraze.

Fabrika obuće "Alfa" iz Modriče novo je žarište virusa korona u Srpskoj, gdje je juče Kovid - 19 potvrđen kod 23 radnika.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske saopštio je da je u ovom periodu obavljeno testiranje 510 laboratorijskih uzoraka, a pored četvoro iz Modriče, zaraženo je troje ljudi iz Banjaluke, te po jedna osoba iz Bijeljine, Vukosavlja i Kotor Varoša.

- Radi se o osam ženskih i dvije muške osobe, od kojih su tri mlađe i sedam srednje životne dobi - saopštio je Institut za javno zdravstvo RS.

Testiranja su izvršena u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Bolnici Sveti Vračevi u Bijeljini i Univerzitetskoj bolnici Foča.

- Vaspitačica jednog privatnog vrtića u Bijeljini pozitivna je na virus korona, saopšteno je iz bijeljinske bolnice "Sveti vračevi".

Ona se  nalazi u Domu učenika i asimptomatična je.

- Sve dalje aktivnosti u ovoj predškolskoj ustanovi nadležnost su Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Bijeljina - rekla je infektolog Aleksandra Radojčić.

Na području Bijeljine testirano je ukupno 778 osoba, a prazni su bolnička izolacija i bolnički karantin, dok se u kućnoj izolaciji nalaze tri osobe.

- Apelujemo da građani i dalje nastave sa pojačanim mjerama lične odgovornosti je je virus korona i dalje u zajednici. Bez obzira na ukinuto vanredno stanje, ostanimo odgovorni prema sebi i drugima - poručili su iz Bolnice. 

U Institutu su naveli da je do sada u Republici Srpskoj potvrđeno 1.479 slučajeva virusa korona, a preminulo je 116 osoba kod kojih je test na novi virus korona bio pozitivan.

U Republici Srpskoj do sada se oporavilo ukupno 1.008 osoba, a testirano je ukupno 29.382.

Ukupan broj hospitalizovanih je 78 - u Univerzitetsko kliničkom centru (UKC) Republike Srpske 26, a u opštim bolnicama 52. Na Odjeljenju Kovid- 19 UKC-a hospitalizovano je 20 pacijenata sa težom i srednje teškom kliničkom slikom, dok su u izolaciji četiri pacijenta.

Ukupan broj lica kod kojih je test pozitivan sa blagom kliničkom slikom ili bez simptoma u objektima za izolaciju je 67.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 939 osoba, a nadzor je završen kod 34.737 osoba.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana