Vapaj se čuo do neba, ali ne i do Zagreba

Vedrana Kulaga
Vapaj se čuo do neba, ali ne i do Zagreba

Kozarska Dubica - Srpski narod nikada neće i ne smije da zaboravi zlo i mučka ubistva predaka u jasenovačkim logorima smrti, u kojima krvnici nisu imali sluha ni za vapaj djece koji se čuo do neba.

Poručeno je to juče iz Donje Gradine kod Kozarske Dubice, gdje je obilježen Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Sjećanje na mučke dane tih logora oživjeli su najviši zvaničnici Srpske, Srbije, diplomatskog kora, organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, potomci ubijenih u logorima, delegacije iz Izraela, Jevrejske zajednice u Srpskoj i predstavnici romske zajednice.

Za žrtve ustaškog zločina služena je liturgija u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici, nakon čega su položeni vijenci na grobnom polju Topole te služen parastos na grobnom polju Hrastovi, gdje su se čule pravoslavna, jevrejska i romska molitva.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je u jasenovačkom sistemu logora počinjen genocid i holokaust, što ne smije biti zaboravljeno i da je zbog toga srpska država sinonim za slobodu srpskog naroda.

- Tek 27 godina obilježavamo ovo strašno stradanje, koje se dogodilo prije više od 70 godina u Drugom svjetskom ratu. To govori da su htjeli sakriti strašno stradanje Srba, Jevreja i Roma, među kojima je bilo i 20.000 djece, koja su ubijana na najmonstruoznije načine. Živa su stavljana u vreće koje su zavezane bacane u rijeku Savu. Zato ne mogu da zaboravim i oprostim ustaškom režimu ono što su uradili našem narodu - poručio je Dodik i dodao da je zadatak srpskog naroda očuvanje sjećanja na stradale.

Važno je, kako je rekao, to što Srpska i Srbija zajedno obilježavaju Dan sjećanja te podvukao značaj velikog memorijalnog kompleksa koji će biti izgrađen u Donjoj Gradini, koja, kaže, mora biti mjesto mira i okupljanja.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da je Jasenovac, kao mjesto najmasovnijeg stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu, simbol genocida i ogromna istorijska rana koja nikada neće do kraja zacijeliti.

- Stradanje koje se ovdje desilo više je od genocida - rekla je ona.

U istoriji će, kazala je, ostati zabilježeno da su se čak i po zlu čuveni nacisti zgražavali nad metodama koje su ustaše primjenjivale te dodala da istoričari tvrde da je po brutalnosti Jasenovac bio daleko gori od Aušvica i drugih logora smrti tokom Drugog svjetskog rata, kao i da su jedino u NDH bili logori za djecu.

Cvijanovićeva je podsjetila da je ogromna cijena plaćena za slobodu i u proteklom ratu.

- Mi danas živimo u slobodi i imamo Republiku Srpsku. Mir, stabilnost i razvoj su naši glavni politički ciljevi. Želimo da sarađujemo sa svima i da našoj djeci i budućim generacijama ostavimo bolje uslove za život i vrijeme koje će biti manje bremenito od vremena u kojem su živjele naše i ranije generacije - rekla je Cvijanovićeva.

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da će Srbija uložiti velike napore da njeguje uspomenu na žrtve logora Jasenovac da ne bi bio zaboravljen zločin u kojem su stradali nedužni ljudi, žene, djeca i starci.

- Svakoga dana moramo insistirati na istini o Jasenovcu - rekla je Brnabićeva.

Patrijarh srpski Irinej izjavio je da su u ustaškom zločinu učestvovali i oni koji je trebalo da šire ljubav i čitaju jevanđelje te da su mnogi od njih okrvavili ruke do lakata, čak i bili rekorderi u činjenju zločina.

- Vapaj djece čuo se do samog neba, ali ne do Zagreba i crkvenih predstavnika i to ne što nisu mogli da čuju, već što nisu željeli. Oni koji je trebalo da propovedaju ljubav među narodima mačem i nožem su činili zločinačka dela - rekao je srpski patrijarh.

Samo Bog, kako je kazao, zna koliko je umorenih u najstrašnijim mukama.

- Oni najobjektivniji istraživači smatraju da je prešao milion - rekao je patrijarh.

Izraelski istoričar Gideon Grajf poručio je da treba dići glas protiv zastrašujućeg trenda antisemitizma i revizije istorije Drugog svjetskog rata svuda u svijetu.

- To dugujemo budućim generacijama, to dugujemo našim precima - rekao je Grajf i istakao da je moralna dužnost i obaveza svih nacija da ne dozvole da se jasenovačko mučeništvo ponovi te je ovom prilikom dao podršku izgradnji memorijalnog centra u Donjoj Gradini.

Sistem logora smrti Nezavisne Države Hrvatske (NDH) obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina, kao najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac, gdje su mahom ubijani Srbi, Jevreji i Romi, oformljen je 1942. godine i bio aktivan sve do završetka Drugog svjetskog rata 1945. godine i sloma NDH.

Danteov pakao

Direktorica Spomen-područja Donja Gradina Tanja Tuleković istakla je da je jasenovačka strava trajala 1.337 dana i noći i da su žrtve preživjele pakao, o čemu svjedoči i izjava njemačkog kapetana Artura Hefnera iz novembra 1942. godine, koji je koncentracioni logor Jasenovac uporedio sa Danteovim paklom. Ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić, koja je u subotu uveče prisustvovala memorijalnoj akademiji “Nebo tamno”, rekla je da nikada ne smijemo da zaboravimo žrtve koje su stradale samo zato što su druge vjere i drugog imena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana