Ustavni sud: Dva člana Zakona o poreskom sistemu nisu u saglasnosti sa Ustavom

Srna
Foto: Arhiva

BANjALUKA- Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je da odredbe članova pet i 10 Zakona o poreskom sistemu Srpske nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike.

Ustavni sud Srpske je odredbe, kojima je propisano da se mijenjanje osnovice, stope ili iznosa neporeskog davanja može vršiti i podzakonskim aktom uz saglasnost Vlade, ocijenio kao neustavni temelj zbog toga što ne ispunjavaju standard kvaliteta zakona, saopšteno je iz ovog suda.

Njihovim uopštenim normiranjem zakonodavac je propustio da uzme u obzir činjenicu da je svako od neporeskih davanja uređeno posebnim materijalnopravnim zakonom, kojim je pitanje mogućnosti, obaveze ili ovlaštenja za donošenje podzakonskog akta već regulisano, pojašnjava se u saopštenju.

Ustavni sud Srpske ocjenjuje da osporena legislativna rješenja izazivaju pravnu nesigurnost, što je suprotno ustavnom načelu vladavine prava.

Ovaj sud utvrdio je i da član 27 Statuta opštine Pale u dijelu turizma i trgovine nije u saglasnosti sa Ustavom i Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Ustavni sud Republike Srpske nije prihvatio inicijative za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba Zakona o doprinosima, Zakona o radu, Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Srpske i Zakona o prekršajima, odnosno za ocjenu ustavnosti i zakonitosti pojedinih podzakonskih opštenormativnih akata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana