Уставни суд: Два члана Закона о пореском систему нису у сагласности са Уставом

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА- Уставни суд Републике Српске утврдио је да одредбе чланова пет и 10 Закона о пореском систему Српске нису у сагласности са Уставом Републике.

Уставни суд Српске је одредбе, којима је прописано да се мијењање основице, стопе или износа непореског давања може вршити и подзаконским актом уз сагласност Владе, оцијенио као неуставни темељ због тога што не испуњавају стандард квалитета закона, саопштено је из овог суда.

Њиховим уопштеним нормирањем законодавац је пропустио да узме у обзир чињеницу да је свако од непореских давања уређено посебним материјалноправним законом, којим је питање могућности, обавезе или овлаштења за доношење подзаконског акта већ регулисано, појашњава се у саопштењу.

Уставни суд Српске оцјењује да оспорена легислативна рјешења изазивају правну несигурност, што је супротно уставном начелу владавине права.

Овај суд утврдио је и да члан 27 Статута општине Пале у дијелу туризма и трговине није у сагласности са Уставом и Законом о локалној самоуправи.

Уставни суд Републике Српске није прихватио иницијативе за покретање поступка за оцјену уставности појединих одредаба Закона о доприносима, Закона о раду, Закона о полицији и унутрашњим пословима, Закона о спречавању сукоба интереса у органима власти Српске и Закона о прекршајима, односно за оцјену уставности и законитости појединих подзаконских општенормативних аката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана