U Novom Gradu sastanak Koordinacionog tijela za Trgovsku goru

Srna
Foto: RTRS

NOVI GRAD- U Novom Gradu danas je počeo sastanak Koordinacionog tijela za Trgovsku goru kojem prisustvuje i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi Republike Srpske Srebrenka Golić.

Sastanku prisustvuju ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, predsjedavajući Pravnog i Ekspertskog tima BiH za Trgovsku goru Željko Bogut i Emir Dizdarević, predstavnici nadležnog ministarstva Federacije BiH i načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača.

Nakon sastanka, koji se održava u prostorijama opštine,planirane su izjave za novinare.

Drljača je ranije rekao Srni da je tema sastanka u Novom Gradu, jednoj od potencijalno ugroženih opština u slučaju izgradnje skladišta radioaktivnog otpada, najbližoj lokaciji Trgovska gora, način finansiranja i dinamika geološkipredh, geofizičkih i hidroloških radova.

On je podsjetio da su za planirana istraživanja obezbijeđena sredstva u resornim ministarstvima Republike Srpske i Federacije BiH, te u budžetu institucija BiH.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško", kao i postojeći institucionalni otpad skladišti na Trgovskoj gori u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Planirano odlagalište radioaktivnog otpada je u neposrednoj blizini Novog Grada u Republici Srpskoj, oko 900 metara od zaštićenog područja - Parka prirode "Una" i ugrozilo bi više od 250.000 stanovnika u slivu ove rijeke.

Nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH imaju jednoglasan stav o neprihvatljivosti odlaganja radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini granice jer bi time bilo ugroženo zdravlje stanovnika u 13 opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u slivu rijeke Une, kao i životna sredina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana