У Новом Граду састанак Координационог тијела за Трговску гору

Срна
Foto: РТРС

НОВИ ГРАД- У Новом Граду данас је почео састанак Координационог тијела за Трговску гору којем присуствује и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију у Влади Републике Српске Сребренка Голић.

Састанку присуствују министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, предсједавајући Правног и Експертског тима БиХ за Трговску гору Жељко Богут и Емир Диздаревић, представници надлежног министарства Федерације БиХ и начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача.

Након састанка, који се одржава у просторијама општине,планиране су изјаве за новинаре.

Дрљача је раније рекао Срни да је тема састанка у Новом Граду, једној од потенцијално угрожених општина у случају изградње складишта радиоактивног отпада, најближој локацији Трговска гора, начин финансирања и динамика геолошкипредх, геофизичких и хидролошких радова.

Он је подсјетио да су за планирана истраживања обезбијеђена средства у ресорним министарствима Републике Српске и Федерације БиХ, те у буџету институција БиХ.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко", као и постојећи институционални отпад складишти на Трговској гори у општини Двор, на самој граници са БиХ.

Планирано одлагалиште радиоактивног отпада је у непосредној близини Новог Града у Републици Српској, око 900 метара од заштићеног подручја - Парка природе "Уна" и угрозило би више од 250.000 становника у сливу ове ријеке.

Надлежне институције на свим нивоима власти у БиХ имају једногласан став о неприхватљивости одлагања радиоактивног отпада у непосредној близини границе јер би тиме било угрожено здравље становника у 13 општина у Републици Српској и Федерацији БиХ у сливу ријеке Уне, као и животна средина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана