U igri za mjesta u ambasadama i konzulatima Kovačević, Milinović i Špirićeva

V. K.
U igri za mjesta u ambasadama i konzulatima Kovačević, Milinović i Špirićeva

Banjaluka - Dio novih diplomata iz reda srpskog naroda u ambasadama i generalnim konzulatima BiH u inostranstvu mogao bi da bude imenovan već na prvoj narednoj sjednici Predsjedništva BiH, a na spisku potencijalnih kandidata se nalazi nekoliko imena, saznaje "Glas Srpske".

Prostor za ulazak novih kadrova u diplomatsko-konzularnu mrežu BiH je oslobođen nakon odluka vrha Republike Srpske da povuče srpske kadrove sa 16 destinacija, a koje je uglavnom postavio bivši srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Sagovornik "Glasa Srpske" blizak vrhu vlasti kaže da još nije definitivno odlučeno ko će i koju poziciju zauzeti. Podsjetimo, riječ o ambasadama u Japanu, Bugarskoj, Izraelu, Švajcarskoj, Kanadi, Grčkoj, Rumuniji, Češkoj, Egiptu, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji OEBS-u te u generalnim konzulatima u Frankfurtu i Istanbulu.

Prema našim saznanjima, mogući novi ambasadori su aktuelni direktor preduzeća "Aerodromi RS" Dušan Kovačević, koji je iza sebe ima diplomatsko iskustvo, jer je svojevremeno bio ambasador BiH u Rumuniji i Poljskoj te Koviljka Špirić, koja je bila savjetnica Željke Cvijanović u vrijeme kada je bila na čelu Vlade RS, ali i koja je takođe bila u diplomatskoj mreži. Kao jedan od kandidata pominje se i generalni direktor Radio-televizije RS Draško Milinović. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je najavio da će sječa srpskog kadra da uslijedi veoma brzo, a cijela stvar je finalizovana na sastanku sa predsjednicom Republike Željkom Cvijanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana