Turska u ofanzivi na Gulenove škole u BiH

Goran Maunaga
Turska u ofanzivi na Gulenove škole u BiH

Sarajevo - Stotine polaznika škola bliskih kontroverznom turskom propovjedniku i disidentu Fetulahu Gulenu i njegovom pokretu Hizmet koji Turska označava kao terorističku organizaciju odškolovane su u BiH zbog čega Turska sa BiH dogovara da one prestanu da rade u dosadašnjem obliku.

Ambasador Turske u BiH Džihad Erginaj lani je, nakon pokušaja svrgavanja vlasti u Turskoj pučem za koji je optužen Gulen, pozvao vlasti u BiH da se obračunaju sa sljedbenicima penzionisanog turskog imama. On je naglasio da se zna da u BiH postoje škole bliske Gulenovom pokretu i da očekuje da vlasti u BiH onemoguće njihov rad.

U BiH od 1997. godine djeluje nekoliko ustanova koje se u javnosti povezuju sa Gulenom, a riječ je o 15 obrazovnih ustanova pod nazivom "Bosna Sema" - od predškolskih ustanova do univerziteta. One djeluju u Sarajevu, Bihaću, Zenici, Tuzli i Mostaru.

Turska fondacija "Marif", koja je formirana prije pet mjeseci, već je postigla dogovor o preuzimanju kontrole nad ovakvim školama u 11 od 113 zemalja u kojima ima 688 spornih škola.

- Fondacija "Marif" vodi pregovore o preuzimanju škola u BiH, Indiji, Albaniji, Tajlandu, Kambodži, Turskoj Republici Sjeverni Kipar, Australiji, Danskoj, Iraku, Moldaviji, Saudijskoj Arabiji, Singapuru, Maleziji, Francuskoj, Njemačkoj, Rumuniji i Sudanu - saopšteno je iz te fondacije.

U avgustu prošle godine objavljeno je da će Gulenove škole biti prepuštene na upravljanje Islamskoj zajednici BiH, ali nema potvrde da se to dogodilo tako da nije poznato s kim fondacija pregovara.

U bezbjednosnim strukturama smatraju da su pripadnici islamskog pokreta "Hizmet" infiltrirani u sve pore društva u BiH i da su putem vjerske organizacije "Džemat Nur" u BiH regrutovali vojsku studenata i funkcionera. Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić kaže da bi pravna regulativa pri preuzimanju tih škola mogla da bude prepreka i pored izražene političke volje da se vlastima Turske izađe u susret.

- Taj politički dogovor sa Turskom treba postići, ali je nejasno da li se to može bez sudskog procesa. U BiH djeluje najviše Gulenovih škola u regionu. Niko ne može da tvrdi da su te škole odškolovale teroriste, ali su Gulenovi stavovi poznati - kaže Ćeranić i dodaje da je veliki broj tih škola osnovan u centralnoj Aziji, na mekom trbuhu Rusije, što govori o široj namjeri geopolitičkih stratega koji su htjeli da prave probleme Rusiji koristeći radikalni islam.

Fondacija "Marif"

Turska fondacija "Marif" osnovana je zakonom usvojenim u Narodnoj skupštini Turske u ljeto 2016. godine. Jedan od njenih glavnih ciljeva je osnivanje obrazovnih ustanova i promocija civilizacijskih vrijednosti u svijetu. Fondacija je posebno aktivna u preuzimanju kontrole nad obrazovnim ustanovama povezanim sa organizacijom "Hizmet" nakon pokušaja puča u Turskoj 15. jula prošle godine.

Gulenove škole

242 u 32 zemlje Azije

175 u 35 evropskih zemalja

150 u 9 zemalja američkog kontinenta

106 u 36 afričkih zemalja

15  u Australiji

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana