Sudije i tužioci pod novom lupom

Vedrana Kulaga
Sudije i tužioci pod novom lupom

Sarajevo - Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH pripremio je nova pravila za ocjenjivanje rada sudija i tužilaca, koja bi trebalo da stupe na snagu od naredne godine, a konačan prijedlog biće poznat u novembru.

Nacrti kriterijuma i nacrt pravilnika za ocjenjivanje rada nosilaca pravosudnih funkcija usvojeni su na sjednici koja je održana krajem septembra, a u VSTS-u je u petak rečeno da se novim propisima u sistem ocjenjivanja uvodi analitička ocjena rada i povećava broj izvora za utvrđivanje ocjene kako bi bila data sveobuhvatna ocjena rada. Cilj nadležnih je da kriterijumi i pravilnik o postupku za ocjenjivanje budu usvojeni na sjednici koja bi trebalo da bude održana 7. novembra 2018. godine.

- Primjena novih kriterijuma i pravilnika počeće 1. januara 2019. godine, pa će rad nosilaca pravosudnih funkcija u toj godini biti praćen prema novim propisima i na osnovu toga ocjenjivanje rezultata rada biće sprovedeno na početku 2020. godine - kazali su u petak u VSTS-u.

Nacrti kriterijuma i pravilnika biće, dodaju, dostavljeni svim nosiocima pravosudnih funkcija u BiH da bi ih mogli razmotriti te VSTS-u dostaviti obrazložene komentare na njih.

Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija u petak nije odgovarao na telefonske pozive, a njegova zamjenica Ružica Jukić nije zadovoljna predloženim pravilima jer smatra da će na kraju dodatno usporiti rad pravosuđa u BiH.

- Svoj stav o tome sam rekla i na samoj sjednici, ali sam bila u manjini. Dok ne bude promijenjen zakon, nesprovodljivi su. Pravosudna zajednica ne zna, jer im nisu dostavljeni nacrti prije sjednice, o čemu je riječ. Vrhovni sud će, na primjer, morati da uradi ocjenjivanje svih okružnih sudova u RS. To je ogroman posao koji će oduzeti dosta vremena, umjesto da se bave procesuiranjem predmeta. Definitivno nas čeka zastoj u radu sudova - rekla je Jukićeva.

U VSTS-u su kazali da je na posljednjoj sjednici usvojen i zaključak da će usvojeni nacrti kriterijuma i pravilnika, sa uključenim komentarima i rezervama koji su istaknuti na sjednici, biti upućeni Evropskoj komisiji kako bi izrazila svoje mišljenje, ali i da će biti dostavljeni svim sudovima i tužilaštvima u BiH.

Članovi VSTS-a su na posljednjoj sjednici razmatrali i tačku pod nazivom “Pojašnjenje radnih rezultata nosilaca pravosudnih funkcija kojima je za 2017. godinu utvrđena ocjena rada 'nezadovoljavajuće obavlja sudijsku funkciju' i 'zadovoljavajuće obavlja sudijsku funkciju'“.

Imovina

Pred sud javnosti bi od naredne godine, nakon određenih opstrukcija, trebalo da dođe i imovina sudija i tužilaca u BiH, a na osnovu nedavne odluke VSTS-a. Informacije o imovini sudija i tužilaca javnost će, ipak, moći dobiti tek nakon što podnese zahtjev za pristup podacima po osnovu Zakona o slobodi pristupa informacijama. Ti podaci neće, kao što je to slučaj u većini zemalja Evrope i regiona, po automatizmu biti objavljeni na internet stranici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana