Stranke iz Srpske treba da formiraju koaliciju na nivou BiH

ATV
Stranke iz Srpske treba da formiraju koaliciju na nivou BiH

Formirati čvrstu koaliciju za Republiku Srpsku i zajedno učestvovati u vlasti na nivou BiH - to je današnji prijedlog Saveza nezavisnih socijaldemokrata uz poziv na jedinstvo svih srpskih stranaka kako bi se spriječili napadi na Republiku Srpsku.

Sve to u skladu sa zaključcima koji su usvojeni na nedavno održanom zajedničkom sastanku u Banjaluci, gdje je Milorad Dodik okupio lidere parlamentarnih stranaka. Prije svega, to se odnosi na najavu SDA da će uputiti zahtjev za ukidanje imena Republike Srpske.

“Izvršni komitet SNSD-a poziva sve sve parlamentarne političke stranke iz Republike Srpske na nivou BiH da se ujedinimo na principu osnovnih nacionalnih interesa i jedinstveno odbacimo i osudimo napade SDA na Republiku Srpsku,” rekao je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

Opozicionari kažu da je Republika Srpska na prvom mjestu pa će, uvjeravaju, podržati sve što je u njenom interesu. U SDS-u su spremni da razgovaraju o takvoj ideji, ali ne bi da prognoziraju kako će sve, na kraju, da bude. 

“Mi smo već ranije iskazali našu namjeru, imamo svoju platformu i zbog građana Republike Srpske i zbog Republike Srpske koja treba da u Sarajevu i na državnom nivou da ispoljava jednu maksimalnu ozbiljnost u interesu naroda. Mi smo spremni da razgovaramo ne prejudicirajući kakvi će razgovori biti,” rekao je Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a. 

“PDP je jasan do sada, i u narednom periodu, uvijek ćemo u interesu Republike Srpske braniti na najbolji mogući način i tu je najmanje potrebno govoriti o koaliciji nego o strateškom interesu Republike Srpske u kojem niko, bez obzira da li je opozicija ili vlast, ne smije da bude sebičan,” kaže Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Za Ujedinjenu Srpsku poziv SNSD-a je dio plana koji se već sprovodi. Odavno se zalažu da sve srpske stranke u Sarajevu nastupaju zajedno, pa je prijedlog dobrodošao. Projekat reperezentacija Republike Srpske u BIH je projekat US i mi smo ponosni ko god da ga zagovara i SNSD i daj Bože da ga sutra zagovaraju i druge stranke koje su bile u Savezu za promjene, kaže Nenad Stevandić. Poručuje da je Republika Srpska jedini funkcionalni dio BiH i da to treba prenijeti i na Savjet ministara, koji bi trebalo da formiraju izborni pobjednici.

“U Savjetu ministara treba da participiramo kao izborni pobjednici, jer smo dio izborne pobjede Republike Srpske, koja, prema našoj projekciji, treba da bude snažna, ujedinjena i oslonjena na svoje institucije. Samo takvi ćemo biti spremni za sve izazove. Takvo jedinstvo je adekvatan odgovor na inicijative koje dolaze od SDA,” rekao je Nenad Stevandić, predsjednik US. 

Iz SNSD-a dolazi i stav da samo neodgovorne politike udaljavaju BiH od evropskog puta i sveukupnog napretka. Navode kako razumiju da su implementacija izbornih rezultata, izbor novih organa vlasti i dostavljanje odgovora na Upitnik Evropske komisije, prioriteti u procesu evropskih integracija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana