Spektakularna hapšenja pred kamerama štete pravdi

Srna
Spektakularna hapšenja pred kamerama štete pravdi

Banjaluka - Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović upozorava da pravljenje spektakla pred kamerama prilikom hapšenja javnih ličnosti i političara, odnosno uvođenje estradnih manira u sprovođenje pravde, može samo da šteti pravdi.

Kasipović ističe za Srnu da u tome ne vidi ništa dobro, jer je to jedna od faza postupka koji se može završiti na različite načine, pa i nesprovođenjem istrage i oslobađanjem od odgovornosti u samom postupku.


"Ali, onda već imate nanesenu štetu pojedincu", upozorava Kasipović i navodi da je "logično da pred kamere treba izaći tek kada se završi postupak i dobije presuda".

Banjalučki advokat Milan Petković smatra da hapšenja pred kamerama donose kontraefekat.

"Kontrapoduktivno je hapsiti nekoga pred očima cijele javnosti, pa ga osloboditi. Potpuno je nepotrebno pravljenje spektakla od bilo kog hapšenja, bila to poznata ili nepoznata osoba", ocjenjuje Petković za Srnu.

"Svako hapšenje mora da bude posljedica, a ne uzrok nečega", precizira on i dodaje da hapšenje mora biti posljedica obimne istrage, prikupljenih i validnih podataka u vezi sa bilo kojim krivičnim djelom koje se nekome stavlja na teret.

Petković naglašava da treba poštovati privatnost i integritet ličnosti svakog građanina, a pred kamere treba izlaziti tek nakon što se završi postupak i dobije oslobađajuća ili osuđujuća presuda.

"Ukoliko je riječ o osuđujućoj presudi, treba reći da su ti ljudi uradili ono što im je stavljano na teret, a tužioci, ako dođe do oslobađajuće presude, treba da smognu moralne i ljudske hrabrosti i kažu da su možda pogriješili, te da je optužnica pala", navodi Petković.

On kaže da se često dešava da tužilaštvo podigne optužnicu "navrat-nanos" i izađe sa njom u medije, što je pokušaj, smatra Petković, da se unaprijed presudi nekim ljudima.

"Samim tim i medije dovode u nezgodnu situaciju da kasnije snose odgovornost za eventualne klevete, iako im oni daju informaciju", precizira Petković.

On upozorava da se presumpcija nevinosti narušava često, iako je zagarantovana svima, pa se ljudima sudi prije nego što budu procesuirani.

"Time se u nezgodan položaj stavljaju osumnjičeni, a vrši se pritisak i na sam sud kome je teško da sudi u predmetima gdje već postoji stav javnosti", navodi advokat Petković i podsjeća:

"Jedan sudija je rekao: žKako sad da mu ne odredim pritvor kada je u svim novinamaž".

Psiholog Aleksandar Milić smatra da se spektakularna hapšenja političara i poznatih pred kamerama obavljaju prema principu "hljeba i igara".

On ističe za Srnu da su ova hapšenja, koja obično završavaju oslobađajućim presudama, "zabava za mase", te da ne bi trebalo da sudovi i tužilaštva šalju naloge za privođenja bez čvrstih dokaza.

Među spektaklima koji su se u posljednje vrijeme dešavali pred kamerama su hapšenja bivšeg potpredsjednika Vlade Federacije BiH Jerka Ivankovića Lijanovića, bivšeg predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, lidera Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića, bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje Kemala Čauševića i drugih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana