Šmitran: Forum dijaspore - temelj za novo istorijsko obnavljanje

Srna
Šmitran: Forum dijaspore - temelj za novo istorijsko obnavljanje

Banjaluka - Profesor Univerziteta u Teramu, u Italiji, Stevka Šmitran smatra da Prvi forum dijaspore, koji je održan u Banjaluci 24. februara, predstavlja temelj za novo istorijsko obnavljanje.

Ona je ocijenila za Srnu da ovaj forum programom proširuje i upotpunjuje sam termin dijaspora, čije značenje je, kao što je poznato, napuštanje zavičajnog prostora.

"Koji će biti rezultati Foruma, tek predstoji da se sagleda, ali njegovi ciljevi su jasno definisani - valorizovanje i vrednovanje intelektualnih i drugih kapaciteta i njihovih dostignuća, koji mogu značajno da utiču na upoznavanje i razvoj Republike Srpske na svjetskom nivou", dodala je Šmitranova, koja je učestvovala u radu Prvog foruma dijaspore.

Prema njenim riječima, ono što je posebno potencirano u programskom dijelu jeste spremnost i uključivanje novih mehanizama u interpretiranju stvarnosti naroda Republike Srpske, koja je osnov svake progresivne misli, kako su naglasili i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srpske Željka Cvijanović.

"To u suštini znači da je jedan od prioriteta razvoj političko-ekonomske i kulturne saradnje između zapadnog Balkana, kome Republika Srpska pripada, i EU, čiji je sastavni dio. Sada je krucijalni istorijski momenat u kojem je model evropske civilizacije vrhunski i u kome bi balkanska civilizacija trebala s punim pravom da se prizna i da se prepozna njena kultura pluraliteta Republike Srpske. Time se zapravo potvrđuje da je istorijski prostor i kulturni prostor", zaključila je Šmitranova.

Forum dijaspore održan je na inicijativu i pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Forumu su, uz predsjednika Srpske, prisustvovali predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Željka Cvijanović, generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković, brojni ministri u Vladi Srpske i predstavnici javnog, političkog, crkvenog i društvenog života Srpske.

Skupu je prisustvovalo oko 100 učesnika iz više od 26 zemalja, među kojima su ugledni univerzitetski profesori, kulturni radnici, privrednici, članovi državnih, pokrajinskih i lokalnih parlamenata, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, saveza, udruženja, kulturnih, humanitarnih i studentskih organizacija.

U okviru skupa održane su panel-diskusije o temama "Kulturno i naučno umrežavanje sa dijasporom i humanitarne aktivnosti" i "Ekonomski potencijali saradnje Republike Srpske i dijaspore".

Za učesnike foruma dijaspore upriličen je i istorijski čas u Spomen-području Donja Gradina kod Kozarske Dubice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana