Slučaj zabrane ulaska Prilepinu dobio novu dimenziju

RTRS
Slučaj zabrane ulaska Prilepinu dobio novu dimenziju

Slučaj zabrane ulaska ruskog pisca Zahara Prilepina dobio je novu dimenziju. Zato se pobrinuo ponovo ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, koji tvrdi da spornu zabranu nije potpisao. Ipak, Prilepina je opisao kao opasnog ratnika i ekstremnog političara, koji je, kako tvrdi, spremao plan protiv opozicije u Srpskoj. Mektić je imao šta da kaže i za ruskog ambasadora u BiH.

Mektić je pokušao da negira informaciju našeg izvora iz Obavještajno-bezbjednosne agencije, da je listu sa licima, kojima je zabranjen ulazak u BiH, među kojima je i Zahar Prilepin, sačinilo nekoliko agencija i ministarstava BiH.

“Ministarstvo bezbjednosti BiH nije operativna agencija. Ne može učestvovati ni u kakvoj operativnoj aktivnosti”, kaže Mektić.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić smatra da naredbe o zabrani ulaska Prilepinu u BiH može donositi Ministartvo bezbjednosti. Prema Ivanićevim dosadašnjih saznanjima, OBA nije imala pravo da izda ovu zabranu.

“Mislim da takve odluke mogu donositi samo organi izvršne vlasti, to znači ministarstva i Savjet ministara, a nikako bezbjednosna agencija”, navodi Ivanić.

Mektić je i ovu temu iskoristio da optuži RTRS za širenje laži, tvrdeći da je naša medijska kuća izmislila liste Rusa kojima je zabranjen ulazak u BiH. Potvrdio je da postoji lista od 2.000 stranaca, kojima iz bezbjednosnih razloga jeste zabranjen ulazak.

Prilepin je, kaže ministar, na tu listu dospio, jer je ratovao u Ukrajini, Dagestanu i Čečeniji. Optužio ga je da je ranije, granicu BiH prelazio ilegalno, kako bi se stavio na raspolaganje aktuelnoj vlasti.

“Razrađivali su planove kako treba da razore opoziciju u Republici Srpskoj. Zadnji takav sastanak bio je u Andrićgradu. Bili su Milorad Dodik i Kusturica tamo”, tvrdi Mektić.

Mektić je prozvao i ruskog ambasadora u BiH Petra Ivancova, tvrdeći da njihove povjerljive razgovore prepričava novinarima. U ambasadi Rusije na ovo nisu imali komentar.

Potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić tvrdi da se Mektić ovakvim napadima pokušava spasiti pred sjednicu na kojoj će se govoriti o njegovoj smjeni.

“Sa ruskim ambasadorom, sa RTRS-om, sa svima koji imaju srpski prefiks ili su srpski prijatelji, gospodin Mektić otvara ratove. Jedino ne smije da pisne ni Bakiru, ni Osmici. Njima vjerno služi”, uvjerava Stevandić.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH Staša Košarac kaže da je Mektić izjavama o Prilepinu potvrdio da su kadrovi SDS-a u institucijama BiH umiješani u zabranu njegovog ulaska u BiH.

Kao i Stevandić, Košarac poručuje da vlasti nisu potrebne usluge bilo kojeg stranca da razbija opozicioni blok, jer to, kako kažu, niko bolje ne čini od samog Mektića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana