Slovenci zakočili deminiranje

Darko Momić
Slovenci zakočili deminiranje

BANjALUKA - Proces deminiranja u BiH nalazi se u skoro potpunom zastoju zato što Međunarodni fond za razminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF) sa sjedištem u Ljubljani u Sloveniji više od mjesec dana koči tendersku proceduru za dodjelu sredstava za uklanjanje mina.

Deminiranjem se trenutno, i to u sitnom obimu, bave samo deminerski tim Oružanih snaga BiH i timovi Civilne zaštite Republike Srpske i Civilne zaštite FBiH te strane deminerske organizacije - Norveška narodna pomoć (NPA) i britanska MAG koje sredstva dobijaju od svojih država. Privatne firme i domaće humanitarne organizacije koje se bave deminiranjem već skoro godinu nalaze se u velikim problemima i pred zatvaranjem.

Direktor jedne domaće deminerske organizacije koji je insistirao na anonimnosti objašnjava da su problemi nastali i krajem oktobra prošle godine kada je istekao mandat članovima Komisije za deminiranje koja je jedina ovlašćena da izdaje i produžava akreditacije deminerskim organizacijama.

- Deminiranje je od tada u zastoju, a ozbiljni problemi su nastali početkom marta ove godine kada su većini deminerskih firmi istekle akreditacije, a uz to nam je iz Centra za uklanjanje mina BiH (BHMAK) upućena preporuka da obustavimo poslove zbog epidemije virusa korona - objašnjava naš sagovornik.

On ističe da je proces u određenoj mjeri odblokiran krajem aprila kada su imenovani novi članovi Komisije za deminiranje BiH, a potom deminerskim firmama produžene akreditacija.

- Međutim, sada je problem što ITF više od mjesec koči tendersku proceduru, a nama firme stoje. U velikim smo finansijskim problemima, a pojedine kolege se žale da je došlo do te mjere da ne samo da ne mogu da isplaćuju plate deminerima, već nemaju čime da hrane pse za traženje mina - kaže naš sagovornik.

Da je situacija izuzetno teška potvrđuje i direktor BHMAK-a Saša Obradović koji kaže da njega svakodnevno zovu iz deminerskih firmi i pitaju zašto je deminiranje u zastoju.

- Firme su predale dokumentaciju za tendere i duže od mjesec čekamo da komisija koju formira ITF pokrene proceduru. Oni u Sloveniji to razvlače, a mi ne znamo zašto. Što se tiče BHMAK-a, uradili smo sve što je trebalo i možemo samo da sjedimo skrštenih ruku - kaže Obradović.

Dodaje da se putem ITF duže od deset godina usmjeravaju sredstva donirana od strane američke vlade i drugih međunarodnih donatora za deminiranje u BiH i regionu.

- Preko ITF-a su realizovani brojni projekti deminiranja, upozoravanja na opasnost od mina, pomoći žrtvama mina i obuke pasa i zaista ne znam zašto je sada došlo do zastoja, ali se nadam da će sve vrlo brzo biti otkočeno, jer su deminerske firme u jako teškoj situaciji - kaže Obradović.

U ITF nismo uspjeli da saznamo gdje je nastao problem.

EU i Eufor upozorili na opasnost

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Zatler i komandant Eufora Rajnhard Trišak još sredinom aprila su izdali zajedničko saopštenje u kojem su upozorili na probleme u vezi sa deminiranjem.

- Sadašnji zastoj je prijetnja bezbjednom i stabilnom okruženju za građane BiH, čijih je oko dva odsto teritorije i dalje zagađeno minama - naveli su u saopštenju Zatler i Trišak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana