Словенци закочили деминирање

Дарко Момић
Словенци закочили деминирање

БАЊАЛУКА - Процес деминирања у БиХ налази се у скоро потпуном застоју зато што Међународни фонд за разминирање и помоћ жртвама мина (ИТФ) са сједиштем у Љубљани у Словенији више од мјесец дана кочи тендерску процедуру за додјелу средстава за уклањање мина.

Деминирањем се тренутно, и то у ситном обиму, баве само деминерски тим Оружаних снага БиХ и тимови Цивилне заштите Републике Српске и Цивилне заштите ФБиХ те стране деминерске организације - Норвешка народна помоћ (НПА) и британска МАГ које средства добијају од својих држава. Приватне фирме и домаће хуманитарне организације које се баве деминирањем већ скоро годину налазе се у великим проблемима и пред затварањем.

Директор једне домаће деминерске организације који је инсистирао на анонимности објашњава да су проблеми настали и крајем октобра прошле године када је истекао мандат члановима Комисије за деминирање која је једина овлашћена да издаје и продужава акредитације деминерским организацијама.

- Деминирање је од тада у застоју, а озбиљни проблеми су настали почетком марта ове године када су већини деминерских фирми истекле акредитације, а уз то нам је из Центра за уклањање мина БиХ (БХМАК) упућена препорука да обуставимо послове због епидемије вируса корона - објашњава наш саговорник.

Он истиче да је процес у одређеној мјери одблокиран крајем априла када су именовани нови чланови Комисије за деминирање БиХ, а потом деминерским фирмама продужене акредитација.

- Међутим, сада је проблем што ИТФ више од мјесец кочи тендерску процедуру, а нама фирме стоје. У великим смо финансијским проблемима, а поједине колеге се жале да је дошло до те мјере да не само да не могу да исплаћују плате деминерима, већ немају чиме да хране псе за тражење мина - каже наш саговорник.

Да је ситуација изузетно тешка потврђује и директор БХМАК-а Саша Обрадовић који каже да њега свакодневно зову из деминерских фирми и питају зашто је деминирање у застоју.

- Фирме су предале документацију за тендере и дуже од мјесец чекамо да комисија коју формира ИТФ покрене процедуру. Они у Словенији то развлаче, а ми не знамо зашто. Што се тиче БХМАК-а, урадили смо све што је требало и можемо само да сједимо скрштених руку - каже Обрадовић.

Додаје да се путем ИТФ дуже од десет година усмјеравају средства донирана од стране америчке владе и других међународних донатора за деминирање у БиХ и региону.

- Преко ИТФ-а су реализовани бројни пројекти деминирања, упозоравања на опасност од мина, помоћи жртвама мина и обуке паса и заиста не знам зашто је сада дошло до застоја, али се надам да ће све врло брзо бити откочено, јер су деминерске фирме у јако тешкој ситуацији - каже Обрадовић.

У ИТФ нисмо успјели да сазнамо гдје је настао проблем.

ЕУ и Еуфор упозорили на опасност

Шеф Делегације Европске уније у БиХ Јохан Затлер и командант Еуфора Рајнхард Тришак још средином априла су издали заједничко саопштење у којем су упозорили на проблеме у вези са деминирањем.

- Садашњи застој је пријетња безбједном и стабилном окружењу за грађане БиХ, чијих је око два одсто територије и даље загађено минама - навели су у саопштењу Затлер и Тришак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана