SIPA došla do dokaza o zločinima u Sarajevu, Tužilaštvo ih skriva

Goran Maunaga
SIPA došla do dokaza o zločinima u Sarajevu, Tužilaštvo ih skriva

Sarajevo - Tim Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) za istraživanje ratnih zločina počinjenih u Sarajevu od formiranja početkom 2013. godine prikupio je mnogo dokaza u velikom broju istraga ratnih zločina počinjenih nad sarajevskim Srbima, ali je Tužilaštvo BiH uglavnom obustavljalo te istrage.

Otkrio je to za "Glas Srpske" sagovornik iz SIPA istakavši da je u toj agenciji evidentirano oko 250 slučajeva ubistava osoba srpske nacionalnosti u Sarajevu.

- SIPA je od Tužilaštva dobila veliki broj naredbi za postupanje. Tim za za istraživanje ratnih zločina počinjenih u Sarajevu u tom periodu je dostavio više od 100 kompletnih izvještaja u vezi sa zločinima počinjenim nad Srbima. Za najveći broj tih slučajeva nismo dobili nikakvu drugu naredbu ni bilo kakav drugi zahtjev kao što je dopuna ili prikupljanje činjenica u vezi sa okončanjem postupka - kaže naš sagovornik i dodaje da iz Tužilaštva nikada nije stigao odgovor na pitanja šta je s tim predmetima.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da ta institucija djeluje u skladu sa Strategijom za rad na predmetima ratnih zločina.

- Procesuiramo i predmete koji se odnose na ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u Sarajevu. U protekloj godini bilo je optužnica koje se odnose na zločine na navedenom području - tvrdi Grubešić.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić naglašava da ima dobru saradnju sa SIPA i Timom za istraživanje ratnih zločina počinjenih u Sarajevu i da je njegovim članovima dao sve podatke koje ima. Istakao je da je Tužilaštvo BiH obustavilo istrage u najvećim i najvažnijim predmetima ratnih zločina počinjenih nad Srbima u Sarajevu i ekshumacije na Kazanima, deponiji u Buća potoku i Alipašinom polju.

- Nikakvu informaciju o tome od Tužilaštva ne mogu da dobijem. Tužilaštvo predmete ratnih zločina počinjenih nad Srbima uglavnom obustavlja, navodno zbog nedostatka dokaza. Kako će biti dokaza ako SIPA ne daju da radi svoj posao ni da ga dovede do kraja. Primjer je ubistvo, nestanak i traženje mog oca Bože Mandića. U tom slučaju je Tužilaštvo sve obustavilo navodeći kao razlog nedostatak dokaza, iako postoje svjedoci koji su ga sahranili - rekao je Mandić.

Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila uputila je nedavno Predsjedništvu, Savjetu ministara i Zajedničkoj komisiji za ljudska prava Parlamenta BiH inicijativu za formiranje nove komisije za utvrđivanje istine o stradanju Srba u Sarajevu u periodu od 1992. do 1995. godine. Predsjednik te organizacije Nedeljko Mitrović kaže da su razlozi za formiranje nove komisije za Sarajevo utvrđivanje istine o sudbini ubijenih i nestalih Srba u sarajevskim naseljima Alipašino polje, Buća potok, Kazani i u mnogim drugim mjestima.

Bivša Komisija za istraživanje stradanja Srba, Hrvata, Bošnjaka, Jevreja i ostalih za Sarajevo, koju je 2006. godine formirao Savjet ministara BiH, doživjela je fijasko jer su bošnjački članovi insistirali na tome da prioritet ima utvrđivanje materijalne štete u odnosu na ljudske žrtve.

Inicijativa

Nedeljko Mitrović kaže da će ako ne bude prihvaćena inicijativa za formiranje nove komisije za Sarajevo, biti očigledno da bošnjački politički vrh ne želi da bude otkrivena istina o stradanju Srba i onima koji su te zločine počinili.

- To bi predstavljalo još jedan zločin - kaže Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana