Sinod razriješio Vasilija Kačavendu

Vedrana Kulaga
Sinod razriješio Vasilija Kačavendu

Beograd - Sinod Srpske pravoslavne crkve prihvatio je na današnjoj sjednici zahtjev za razrješenje vladike zvorničko-tuzlanskog Vasilija.

Poslije sjednice Sinoda saopšteno je da je "Sinod doneo odluku da usvoji ostavku episkopa zvorničko-tuzlanskog gospodina Vasilija na službu aktivnog eparhijskog arhijereja, podnetu iz zdravstvenih razloga 6. novembra 2012. godine, i da ga razreši daljeg upravljanja Eparhijom zvorničko-tuzlanskom".

- Ovim se utoliko menja odluka Svetog arhijerejskog sinoda od 6. novembra 2012. godine kojom je ostavka episkopa Vasilija bila načelno prihvaćena, a on umoljen da ostane u službi eparhijskog arhijereja do redovnog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora u maju 2013. godine, radi završetka započetih projekata - navodi se u saopštenju Sinoda.

Dodaje se da je za administratora Eparhije zvorničko-tuzlanske postavljen episkop banjalučki Jefrem.

Vjerski analitičar Živica Tucić objašnjava za "Glas Srpske" da administrator eparhije obavlja sve funkcije, kao i sam episkop.

- On može da postavi nekog sveštenika, penzioniše, razreši, odnosno obavlja sve poslove episkopa, ali ne može započinjati poslove koji se tiču reorganizacije eparhije. Ne može da deli i osniva nova namesništva - rekao je Tucić.

On je ocijenio da je u ovom slučaju postojeća situacija bila opterećenje za crkvu i njen ugled.

- Javnost je odigrala značajnu ulogu, a crkva je morala da reaguje i na neki način treba joj odati počast zbog toga - rekao je Tucić.

Na internetu su se u nedjelju pojavili skandalozni snimci na kojima se vidi vladika Vasilije Kačavenda kako se ljubi sa nepoznatim mladićem ležeći na podu.

Ovi snimci su predočeni Sinodu Srpske pravoslavne crkve još u novembru prošle godine poslije čega je episkop Vasilije zatražio da se "povuče zbog bolesti", ali se predomislio i ponovo zatražio da ostane na mjestu vladike dok ne završi izgradnju crkve na Pet jezera kod Bijeljine.

Snimak koji je na noge podigao Srpsku pravoslavnu crkvu i zgrozio javnost načinjen je, kao se tvrdi, specijalnom kamerom ugrađenom u sat.

Sinod SPC, kojem je predsjedavao patrijarh Irinej, danas je poslije objavljivanja snimka na internet mrežama aktivirao zahtjev za penzionisanje Vasilija Kačavende.

Sinod je imao mogućnost i da smijeni pa čak i raščini vladiku ili ga prevede u red običnih monaha ili laika.

O tome može da se odlučuje u crkveno-sudskom postupku koji vodi patrijarh i 11 vladika.

Vasilije Kačavenda poslije objavljivanja skandaloznog snimka zaprijetio je svim medijima podizanjem tužbi.

Beogradski mediji tvrde da su šokantni snimci samo dio dokaza kojim raspolaže Sinod. Navode da su tu i kompromitujuće fotografije, ali i svjedočenja 40 mladića i sveštenika Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Poslije sjednice Međureligijskog vijeća novinari su pitali članove tog tijela kako gledaju na snimke Vasilija Kačavende i šta će učiniti tim povodom.

Kardinal vrhbosanski Vinko Puljić kazao je da i kada je riječ o moralu vjerskih službenika "sud treba da radi svoj posao".

- Mi nismo sudsko, nego Međureligijsko vijeće. Razumljivo da nam je stalo do morala, ali ne možemo nikoga osuditi prije sudskog procesa. Molimo sud da radi svoj posao - rekao je on.

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije rekao je da se osjeća kao da je u koži svakog sveštenika koga sretne neki vjernik i pita ga šta je ovo.

- Mora se priznati da nije jednostavno dati odgovor. Vjernicima savjetujem da ne osuđuju nikoga. Kada se pokaže šta je istina onda treba, opet što je paradoksalnost naše vjere, da ne mrzimo čovjeka, nego da se molimo za njega. Ali, stvar je u tome da mu ne dozvolimo ili bilo kome drugome da povređuje druge ljude - rekao je vladika Grigorije.

Očekuje se da će novi vladika Eparhije zvorničko-tuzlanske biti izabran na Saboru SPC koji počinje 21. maja.

Turanjanin

Direktor Republičkog sekretarijata za vjere Republike Srpske Jovo Turanjanin rekao je da je razrješenje Vasilija Kačavende pitanje crkve.

- Sekretarijat za vjere Vlade RS nastaviće da se ponaša kao i do sada i da sarađuje sa Eparhijom zvorničko-tuzlanskom. Sve promjene unutar crkve treba doživljavati kao unutrašnje stvari crkve, jer to i jesu - kazao je Turanjanin.

Snimak vladike Vasilija Kačavende i nepoznatog mladića možete pogledati ovdje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana