Sarajevo popisom otima Srpskoj poljoprivredu

Vedrana Kulaga
Sarajevo popisom otima Srpskoj poljoprivredu

Banjaluka - Popis poljoprivrede u BiH blokiran je zbog zahtjeva iz Sarajeva da bude usvojen novi zakon za te potrebe iako to u praksi nije neophodno, a predstavnici RS upozoravaju da je stvarna namjera da time Srpskoj bude oteta još jedna nadležnost.

Statističke agencije ne mogu da dođu do konsenzusa i dok Agencija za statistiku BiH i Federalni zavod za statistiku insistiraju na donošenju zakona o popisu poljoprivrede u BiH, u Zavodu za statistiku RS tvrde da je to neprihvatljivo jer predstavlja klasičan prenos nadležnosti. U Zavodu za statistiku RS ističu da je neophodno što prije obaviti popis poljoprivrede, ali upozoravaju da Agencija za statistiku BiH i Federalni zavod za statistiku insistiraju na donošenju zakona o popisu poljoprivrede u BiH koji nije ni potreban za realizaciju popisa.

- Poljoprivreda je u isključivoj nadležnosti entiteta i donošenje takvog zakona bi predstavljalo prenos nadležnosti - istakli su u Zavodu za statistiku RS.

Jedinstveni zakon o popisu poljoprivrede u BiH, tvrde, ne mora da bude osnova za popis.

- Tu ulogu osnove treba da igraju planovi rada i statistički programi. Mnoge zemlje ne donose zakon, već rade na osnovu programa rada. Smatramo da se sva pitanja u vezi sa metodologijom mogu riješiti jedinstvenom metodologijom za cijelu BiH koju bi usaglasile sve tri statističke institucije - kazali su u Zavodu za statistiku RS.

Agencija za statistiku BiH je u materijalu koji će se danas naći pred članovima Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj u Parlamentu BiH istakla da je popis poljoprivrede u vrhu prioriteta i da je potrebno ubrzati pripreme za njegovo sprovođenje.

- Nema zajedničkog stava statističkih institucija u vezi sa jedinstvenim zakonskim okvirom za pripremu popisa poljoprivrede u BiH o čemu je Agencija za statistiku BiH tokom 2016. godine redovno izvještavala relevantne institucije - navedeno je u informaciji koja će biti predstavljena članovima komisije.

U Agenciji za statistiku BiH su kazali da su svi saglasni da je popis poljoprivrede izuzetno važan projekat zbog čega su i intenzivirani razgovori s ciljem pronalaska rješenja kako bi taj posao bio obavljen. Dodaju da je lani, na osnovu podataka koji se odnose na poljoprivredu dobijenih u sklopu popisa stanovništva realizovanog 2013. godine, sačinjen adresar poljoprivrednih gazdinstava. Utvrđeno je da ih ima oko 360.000, što predstavlja okvir za poseban popis poljoprivrede.

- Planirane aktivnosti u vezi sa pripremom zakona o popisu poljoprivrede nisu još realizovane, niti aktivnosti koje se tiču same pripreme tog popisa jer nema zajedničkog stava. Evropska komisija je otkazala projekat za popis poljoprivrede, odnosno milion evra. Popis poljoprivrede nije moguće sprovesti bez zakona u kojem se definišu datum popisa, organizacija, obezbjeđenje sredstava i druge stvari kao što je praksa u susjednim i zemljama EU - kazali su u Agenciji za statistiku BiH.

Posljednji puni popis poljoprivrede u tadašnjoj jugoslovenskoj republici BiH urađen je 1961. godine, a osam godina kasnije je bilo sprovedeno istraživanje o strukturi farmi, ali na bazi uzorka.

Poljoprivredni posjedi su 1971, 1981. i 1991. godine bili obuhvaćeni u sklopu popisa stanovništva. Popis poljoprivrede u EU je planiran za 2020. godinu. Tim procesom zemlja dolazi do potpunih podataka o strukturi gazdinstava i metodama poljoprivredne proizvodnje.

Stanovništvo

RS je krajem decembra 2016. objavila rezultate popisa stanovništva i domaćinstava za svoju teritoriju nakon što Srpska nije priznala rezultate koje je objavila Agencija za statistiku BiH.

Problem je nastao nakon što je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić donio jednostranu i nezakonitu odluku o metodologiji obrade podataka dobijenih popisom kojom su ljudi iz 196.000 spornih popisnica uvršćeni u stalno stanovništvo iako godinama žive i rade u inostranstvu. Zahvaljujući tom manevru broj Bošnjaka prešao je polovinu ukupnog broja stanovnika i iznosi 50,11 odsto, na šta su zvaničnici RS i upozoravali da je krajnji cilj.

Podaci koje sadrži popis poljoprivrede

Prosječna veličina gazdinstava

Radna snaga

Ekonomska snaga

Korišćenje inputa u poljoprivredi

Pokazatelji ruralnog razvoja

Zaštita životne sredine

Korišćenje mehanizacije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana