Ružica Jukić, potpredsjednik VSTS-a: Mektić potkopava povjerenje u pravosuđe

Željka Domazet
Ružica Jukić, potpredsjednik VSTS-a: Mektić potkopava povjerenje u pravosuđe

Toliko ometanje pravosuđa pod paravanom borbe za pošteno pravosuđe, kao što radi ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, nije nigdje zabilježeno, a ovo sa posljednjim spinom o vehabijama je prešlo svaku granicu tolerancije i vrijeme je da tužilaštvo odredi do koje mjere se smije uznemiravati javnost potkopavanjem povjerenja u pravosuđe, kaže u intervjuu za “Glas Srpske” potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Ružica Jukić.

Ona dodaje da je često bila na meti Mektićevih napada, ali da je u vezi s tim pitanjem doneseno već nekoliko prvostepenih presuda za klevetu.

GLAS: Kako komentarišete te česte Mektićeve napade na Vas?

JUKIĆ: Kao upade u pravosuđe, a posljednji njegov upad je bio spin sa vehabijama i konzulatom Hrvatske, kada su lažno prijavljeni da su izvršili krivično djelo konzul Ivan Bandić, zamjenik ministra bezbjednosti Mijo Krešić i novinar Mato Đaković. Taj predmet je završen i nijedan dokaz nije upućivao na njih, niti je neko potvrdio priču odlazećeg ministra, koji je načinio veliku štetu, ne samo tim osobama, nego odnosima dvije države. Nakon posjete zamjenika direktora CIA sve je to naglo nestalo kao tema iz javnosti, a ministar čak nije održao ni najavljenu pres konferenciju za vrijeme te posjete.

GLAS: Neke kolege su se obrušile na Vas zato što ste kritikovali miješanje Ambasade SAD u donošenje Zakona o VSTS-u. Kako to komentarišete i koliko je umjesno da se bilo koja ambasada miješa u donošenje zakona?

JUKIĆ: Mi smo nacrt zakona o VSTS-u prije više od šest mjeseci dostavili nadležnom ministarstvu i nemamo više ništa s tim. Zato me čudi taj tajni sastanak i saopštenje da se pričalo o zakonu i to sa osobama koje ne mogu uticati na kreiranje ni donošenje tog zakona. Ako strana ambasada sugeriše izbor nekog kandidata, onda znam da to nije njihov stav, jer oni ne znaju tu osobu, nego nekoga domaćeg koji je lobirao kod njih za to i ja se tom kandidatu protivim. Pomoć za postizanje što veće efikasnosti u pravosuđu je dobrodošla i zna se koliko samo Evropska unija i USAID ulažu u pravosuđe, ali to ne znači da imaju pravo da se miješaju u imenovanje nosilaca pravosudnih funkcija, niti da utiču na postupke pred pravosudnim institucijama.

GLAS: Kako komentarišete primjedbe da imenovanje sudija i tužilaca nije transparentno? 

JUKIĆ: Imenovanje sudija i tužilaca je najtransparentnije što može biti, jer radimo po preporukama stručnjaka iz Evropske unije. Za razliku od ranijih imenovanja, mi smo apsolutno otvorili svoje sjednice za javnost i sve je transparentno. Mene su na ovu poziciju dva puta izabrale kolege sudije. Od 14 kandidata iz opštinskih i kantonalnih sudova, ja sam osvojila 240 glasova, drugi po redu 120, treći 40, a ostali tek poneki glas. Nije me birala politika, niti bilo koja ambasada, nego kolege sudije.

GLAS: Da li politika vrši uticaj na pravosuđe BiH i šta bi trebalo hitno učiniti da pravosuđe bude i efikasnije i nezavisnije?

JUKIĆ: Nemoguće je odvojiti pravosuđe od ukupne situacije. Politika određuje i sport i maltene svako radno mjesto, a da ne želi uticati na pravosuđe. Tu smo napravili pomak i to značajan. Ali teško je sve to uskladiti, jer tamo gdje nekom počinje pojam ratnog zločinca, drugima počinje pojam heroja. Mi iz VSTS-a se maksimalno odupiremo politizovanim nasrtajima politike i radimo krajnje transparentno, ali razne politike iz svojih interesa i preko svojih medija stvaraju utisak da je situacija lošija nego što realno jeste.

Ratni zločini

GLAS: Uprkos pozivima Evropske komisije da se to uradi, revidirana strategija za procesuiranje predmeta ratnih zločina još nije usvojena. Koliko to usporava rješavanje predmeta ratnih zločina?

JUKIĆ: Znatno utiče, a moje mišljenje je da je odmah trebalo prebaciti manje složene predmete na entitetska pravosuđa, jer bi do sada sigurno bili završeni. Ovako su ti predmeti ostavljeni da čekaju, a mnogi neće ni doživjeti epilog, s obzirom na to da će umrijeti neki optuženi ili svjedoci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana